QiGong, Tai Chi si Yoga
*articol tradus si adaptat dupa Diane Sheppard, Ph.D, L.Ac. (Diane Sheppard este medic specializat in Acupunctura cu doctorat in Medicina Orientala)
Bodhidharma, un calugar budist este creditat in mod traditional cu introducerea filosofiei si practicii yoga in China, prin secolele 5-6.
El mentiona faptul ca toti calugarii shaolini erau intr-o stare fizica deplorabila din cauza pozitiei nemiscate in care stateau intreaga zi, in meditatie. Pentru bunastarea fizica si mentala, au simtit nevoia incorporarii miscarii, a exercitiilor fizice in practica meditatiei.
Calugarul budist provenea din subcontinentul indian si era familiarizat cu yoga, pe care a cultivat-o sub o alta forma – qi-gong. Impreuna cele doua cuvinte inseamna “cultivarea energiei”.
Yoga, in sanscrita inseamna “a se alatura”, “a conlucra”. Este o practica fizica, mentala si spirituala, construita pe exercitii fizice, meditatie si controlul respiratiei. Scopul este atingerea unei stari de spirit unificate, care “se alatura” si”conlucreaza” cu Divinul pentru implinirea starii de eliberare, de pace permanenta.
Ca si yoga, Qigong este un sistem practicat pentru mentinerea sanatatii, pentru vindecare si pentru cresterea vitalitatii. Practica qigong poate fi considerata arta martiala, practica medicala sau spirituala.
In vremurile vechi, calugarii erau nevoiti sa se apere in timp ce calatoreau si asa au luat nastere artele martiale – Kung Fu. De-a lungul timpului s-a dezvoltat o noua practica, care imbina Qigong-ul cu Kung Fu, cunoscuta sub numele de Tai Chi Chuan.
Desi Qigong, Tai Chi si Yoga sunt practici asemanatoare, au scopuri similare (sanatate si longevitate), se bazeaza pe aceleasi principii (stretching si respiratie), totusi in Tai Chi te relaxezi ca sa faci stretching, si, in yoga, mai intai faci stretching si apoi te relaxezi.
Tai Chi se bazeaza pe miscari de stretching sofisticate, dinamice, fluide si armonizate; in vreme ce in yoga se practica des pozitiile statice care intind incheieturile blocate si arcuiesc spatele.
Este adevarat ca cei mai multi dintre noi nu stam toata ziua in meditatie, dar ne confruntam deseori cu aceleasi probleme, pentru ca stam ore in sir la birou, in fata computerului.
Incorporeaza Yoga, Qigong sau Tai Chi in programul zilnic, pentru o sanatate cel putin la fel de solida ca cea a calugarilor shaolini!