Principiile permaculturii și aplicațiile ei
Permacultura este o modalitate de proiectare și design a așezărilor umane și sistemelor agricole perene, bazată pe imitarea relațiilor ce există în ecosistemele naturale. Principiile de permacultură crează sisteme eificiente care minimizeaza risipa de orice fel, creând abundență și în cele din urmă sistemul devine autosusținut cu foarte puține imputuri din afară.
În cartea lor Permaculture One din 1978, Bill Mollison și David Holmgren au trasat trei direcții etice ale permaculturii:
- Grija pentru Pământ: să ne îngrijim ca sistemele vii să poată supraviețui în continuare și să prolifereze;
- Grija pentru omenire: să ne îngrijim ca oamenii să poată avea acces la toate resursele ce le sunt necesare pentru a trăi;
- Repartizarea etică și limitarea consumării resurselor: stabilind limite pentru nevoile noastre putem obține resurse cu care să sprijinim cele două direcții anterioare. Surplusul îl vom împărți cu alții.
Integrarea armonioasă a nevoilor umane în mediul înconjurător
Permacultura se ocupă cu proiectarea mediului, astfel încât acesta să se autosusțină, pe principii ecologice și biologice, folosind de multe ori modele care apar în natură. Scopul este optimizarea efectului și minimizarea muncii. Scopul permaculturii este să creeze sisteme stabile, productive, care să răspundă nevoilor umane și să integreze armonios mediul cu locuitorii săi. Pentru a-și atinge scopul, permacultura ia în considerare procesele ecologice ale plantelor și animalelor, ciclurile lor de hrănire, factorii climaterici și ciclurile meteorologice.
Temele permaculturii:
- Principiile sistemelor naturale
- Metodologii și modele de proiectare
- Profile clasice de peisaj
- Tipuri de sol
- Clădiri și structuri
- Tehnologii pentru conservarea energiei
- Pădurea și rolul ei în ecosistem
- Eliminarea și reciclarea deșeurilor
- Gestionarea faunei sălbatice
- Semințe și pepiniere
- Economie informală versus economie formală
- Dezvoltarea agronomiei rurale
- Apa în natură
Vă așteptăm în perioada 2-4 august pentru cursul intensiv de permacultură de la Gradina Socială AMURTEL Poieni. Are o curte uriașă, o casă frumoasă și multe-multe planuri!
Workshop-ul va consta în:
• Faci un proiect de design pentru teren
• Înveți să folosești instrumente și strategii avansate
• Ai ocazia să experimentezi și să-ți pui cunoștințele în practică
Mai multe detalii pe: Gradina Sociala AMURTEL