Introducere in tehnica meditatiei
Pregatirea
Pentru imbunatatirea concentrarii, se recomanda ca acolo unde este posibil sa ne revigoram energiile cu o baie sumara (half-bath). Asta inseamna contactul cu apa rece pe fata, brate si picioare pentru a ajuta la incetinirea tensiunii arteriale si a respiratiei si pentru imbunatatirea circulatiei in zona creierului.
Gaseste un loc linistit in care sa te asezi. Este bine sa meditezi pe o saltea, perna sau patura pe care o poti intinde pe jos, dar este de asemenea posibil sa meditezi sezand pe un scaun daca poti evita atingerea cu spatarul scaunului. Este bine sa nu folosesti un scaun sau pat moale pentru meditatie, deoarece acest lucru induce o stare de somnolenta.
Pozitia
Sezand cu piciorele incrucisate, inchide ochii si aseaza palmele una peste alta in poala. Este mai bine sa-ti lasi spatele sa se alinineze in mod natural decat sa-l fortezi intr-o pozitie dreapta.
Meditatia
Daca folosesti MP3-ul, atunci cand incepe kiirtanul ingaduie mintii sa se transpuna undelor sonore, sa se elibereze de gandurile cotidiene si sa absoarba frumusetea momentului. Pentru a experimenta pe deplin efectele kiirtanului este bine sa canti in acelasi timp in care asculti MP3-ul. Acest lucru permite implicarea mai activa a constientului. Unul din secretele concentrarii este acela de a mentine mintea angajata in mod dinamic in procesul meditatiei. O minte pasiva are tendinta de a rataci in noianul de ganduri. Dar la inceput, cand te obisnuiesti cu sunetul si melodia kiirtanului poti asculta si repeta mantra mental. Incet, incet, muzica va deveni mai domoala si mai subtila pana cand vei continua sa repeti mantra doar mental, mentinand acea stare de lumina si pace deja create.
Relaxeaza-te si bucura-te de clipa prezenta. Observa-ti respiratia in tacere fara a incerca sa o influentezi. Simte extinderea corpului odata cu inspiratia si degajarea inceata odata cu expiratia, In mod gradat, in timp ce inspiratia devine mai inceata, sentimentul de pura constientizare va creste.
Foloseste-ti imaginatia – succesul in meditatie depinde de asemenea de acest lucru. Imagineaza-ti ca esti inconjurat de o cuprindere vasta fara limite sau bariere. Imagineaza-ti ca esti imersat in dragostea infinita care te accepta in mod neconditionat, in timp ce continui sa repeti mantra. Pronunta rar fiecare silaba a mantrei Baba Nam Kevalam si simte energia creata de acest sunet, imagineaza-ti mintea saturata de acest sunet suav. Daca atentia se lasa distrasa, directioneaza-ti mintea din nou asupra sunetului mantrei. Concentreaza-te asupra esentei fiintei tale, acea entitate sublima care constituie nucleul existentei tale – Baba Nam Kevalam.
Nu exista limita de timp pentru aceasta practica: continua cat poti de mult, incepand cu 10 sau 15 minute si progresand gradat pana la 30 de minute sau mai mult.
”Atunci cand coarda unui instrument este prea intinsa ea se rupe, dar atunci cand este prea slaba nu poate produce nici un sunet” Buddha
Unul din secretele imbunatatirii concentrarii este de a mentine mintea angajata in mod activ in procesul meditatiei, deoarece o minte pasiva tinde sa se lase distrasa.