E deja greu sa te tii de rezolutiile de Anul Nou?
“Obiceiurile sunt la inceput noduri incurcate si apoi fire intinse” – proverb spaniol
Sa recunoastem: cei mai multi dintre noi esueaza atunci cand vine vorba de a ne tine de anumite rezolutii – atat de multi incat multi altii jura ca nu-si vor mai face astfel de promisiuni niciodata.
Si totusi, restul dintre noi suntem plini de speranta cand Anul Nou se apropie si credem fara vreo dovada palpabila ca putem sa ne imbunatatim viata, ca schimbarea este posibila, ca nu vom ramane blocati in aceiasi veche rutina de anul trecut.
Sunt aici sa va spun ca se poate! Va spun cum.
Problema cu cele mai multe dintre rezolutiile de inceput de an
Iubesc optimismul rezolutiilor de inceput de an si totusi, entuziasmul si speranta deseori se disipeaza in cateva saptamani, iar eforturile noastre de dezvoltare personala ajung sa se sfarseasca prin auto-blamare.
Rezolutiile de inceput de an esueaza deseori din cauza unei combinatii de motive:
- Incercam sa ducem la bun sfarsit prea multe rezolutii in acelasi timp si acest lucru ne imparte energia si atentia si ne pierdem focusul. Este mult mai putin eficient daca incercam sa facemai multe deodata.
- Avem doar o anumita doza de entuziasm si motivare si aceasta se consuma repede, pentru ca incercam sa face pream multe, prea repede. Consumam toata energia de la inceput si apoi “ramanem fara combustibil”.
- Vrem sa avem obiceiuri solide imediat, ceea ce inseamna ca ne va fi greu, ne simtim depasiti sau intimidati si renuntam.
- Incercam sa fim “disciplinati” si sa ne impunem anumite obiceiuri care nu ne plac, dar, prin natura noastra, nu rezistam prea mult. Daca chiar nu vrem sa facem un lucru, nu vom putea sa ne fortam sa-l facem pentru mult timp.
- Ne vine viata-n cale. Intervin chestiuni neasteptate care neimpiedica sa ne mai tinem de un obicei.
- Rezolutiile sunt de cele mai multe ori vagi – Voi face miscare! – dar nu contin o actiune concreta si un plan. Aceasta este reteta esecului!
Sunt si alte motive, dar cele de deasupra sunt suficiente pentru a opri rezolutiile din reusita.
Metoda Celor 6 Schimbari
Deci, ce este de facut? Am creat Metoda Celor 6 Schimbari pentru a rezolva aceste probleme:
- Ne concentram doar asupra unui obicei, pe rand, astfel incat atentia si energia noastra sa nu se risipeasca fara rost.
- Implementam schimbarile gradual, ca sa nu “ramanem fara combustibil”
- Incepem usor, usor, ca sa nu fie intimidant.
- Ne concentram pe activitati placute, sa nu fie nevoie de “disciplina”.
- Avem 2 luni sa ne insusim un obicei, in cazul in care apare ceva neasteptat, nu este decat o mica ridicatura in calea noastra. Si pentru ca suntem deja angajati in actiune, ne este usor sa revenim pe drumul pornit.
- Avem un plan foarte specific cu actiunile si tehnicile implementate.
Daca te tii de aceasta metoda, te vei descurca mult mai bine decat ai facut-o pana acum cu rezolutiile de inceput de an. Te vei concentra pe crearea unor obiceiuri solide mai mult decat pe planuri pe termen scurt care esueaza repede. Iti vei mentine entuziasmul pentru mai mult timp si nu te vei simti coplesit de dificultatea schimbarii. Vei avea obiceiuri care-ti vor schimba viata, si asta nu e putin!
Metoda
Asadar, cum functioneaza Metoda Celor 6 Schimbari?
E simplu:
- Alege-ti 6 obiceiuri pentru anul acesta
- Alege unul din cele 6 cu care sa incepi.
- Spune tuturor, comunica la cat mai multa lume obiectivul tau, pentru a crea un obicei stabil in 2 luni.
- Sparge obiectivul in 8 pasi mai mici, incepand cu pasii cei mai ridicol de usori. De exemplu: daca vrei sa folosesti ata dentara, primul pas este sa scoti o bucata de ata dentara la aceiasi ora in fiecare seara.
- Alege un “buton” pentru obiectivul tau – ceva ce exista deja in rutina ta zilnica care va precede imediat obiceiul nou introdus. Exemplu: micul dejun, periajul dintilor, dusul, drumul spre birou, drumul de la birou spre casa..
- Executa primul pas mic si neinsemnat timp de o saptamana, de fiecare data dupa “butonul” ales. Vorbeste despre progresul tau in public.
- In fiecare saptamana evolueaza catre un pas mai greu al actiunii tale. Vei vrea sa progresezi mai repede, dar nu o face. Construiesti un nou obicei. Repeta asta timp de 8 saptamani.
Felicitari! Ai acum un nou obicei!
Organizeaza-te pentru Obiceiul Nr. 2 si repeta procesul.
“Nu conteaza cat de incet mergi inainte, atat vreme cat nu te opresti” – Confucius