6 motive sa inveti sa meditezi
extras din cartea lui Dada NABHANIILANANDA – “Inchide ochii si deschide-ti mintea”
Cum a devenit meditația acceptată universal?
-
Reduce stresul și promovează o bună stare de sănătate. Un număr tot mai mare de doctori și oameni de știință recunosc efectele fiziologice benefice ale meditației, în special în legătură cu eliberarea de stres și relaxarea. Studii extinse și documente științifice subliniază beneficiile considerabile ale meditației. Până și asigurările medicale oferă azi sesiuni de meditație diverșilor pacienți.
-
Este o tehnică practică și se poate utiliza și de unul singur, spre deosebire de mersul la biserică sau la terapie.
-
Meditația se bucură acum de o extinsă acoperire media. Traineri sportivi si profesioniști din sistemul medical susțin în mod public meditația; redactori și oameni din publicitate înfățișează meditația ca parte firească a vieții de zi cu zi.
-
Cultura populară de acum include meditația. Deși a fost concepută în India acum 7000 de ani și introdusă în Grecia antică acum aproape 3000 de ani, o mare parte din acestă știință a contemplației a fost pierdută de-a lungul timpului. Acum cinci secole, intelectualii europeni explorau filosofiile mistice asiatice, cu rădăcini în meditație, ca produs al vastei explorări universale a acelor timpuri. Secolul XX a debutat cu o reluare a practicii meditației. Dar a fost nevoie de revoluția în gândire a generației anilor 60 – și evenimente precum momentul când cei din formația Beatles s-au apucat de meditație – pentru a crea o conștientizare publică pe scară largă a acestei practici. Acum că generația “flower power” a ajuns la vârsta de mijloc, multe dintre valorile din tinerețea lor capătă o amplă acceptare. Pentru cei mai mulți oameni, chestionarea dogmelor religioase, acționarea cu grijă față de mediu sau recurgerea la terapii naturiste pentru a ne vindeca țin acum de normalitate.
-
În ultimii ani am căpătat acces la rezervoare vaste de cunoștințe dintr-o multitudine de culturi. Putem alege dintr-un întreg areal al celor mai bune tradiții care au existat vreodată. Atunci când sunt întrebat de ce am ales o practică spirituală ce provine dintr-o cultură străină, răspund că, doar pentru că un lucru se trage dintr-o altă țară, nu înseamnă că este nepotrivit. Nimeni nu consideră computerele ca fiind nefolositoare în orice loc al globului, deși au fost prima oară inventate în America.
Într-adevăr, meditația își are rădăcinile în India, a fost acceptată în Asia de milenii, dar oameni din toate mediile trăiesc direct beneficiile ei.
-
Meditația este o metodă directă de a-ți explora propria spiritualitate. În timp ce religia instituționalizată a dezamăgit recent tot mai mulți oameni, meditația, pe de altă parte, oferă o metodă de a pătrunde în propria lume interioară, în căutarea unei experiențe spirituale directe.
Meditația este o practică
Deși auzim că meditația este lăudată în sute de limbi, este surprinzător cât de puțini oameni meditează cu adevărat. Multe persoane consideră că meditația este un lucru bun, și își spun sieși (sau mie) că intenționează să “încerce într-o zi”. Ei spun că au încredere în meditație, însă nu trec și la fapte! E ca și cum ai spune “Eu cred în înot!”, dar nu te-ai avânta niciodată să sari în apă. Nu ne putem bucura de beneficiile meditației doar dacă citim, auzim sau filosofăm despre ea, sau dacă ascultăm cântecele unui star rock care obișnuia să mediteze, în aceeași măsură în care nu putem învăța să înotăm dintr-o carte. Un înotător trebuie să sară în apă și să se ude. Dacă vrem să înțelegem meditația, trebuie să o practicăm!
Chiar dacă a citi despre meditație nu substituie practicarea ei, este important să înțelegem baza meditației și scopurile ei. În ciuda cantității uriașe de informații disponibile, există încă unele confuzii!
Astăzi, un motiv comun pentru a practica meditația este nevoia de eliberare de stres. Dar relaxarea nu este scopul principal al meditației – este doar un efect secundar minunat. Această carte pune accentul pe ceea ce străvechii înțelepți considerau a fi scopul principal al meditației: descoperirea Sinelui Interior. Acești înțelepți au dezvoltat metodele de meditație în vremuri în care relaxarea și managementul stresului nu erau neapărat preocupările principale ale umanității. Meditația își are rădăcinile în cunoașterea cultivată de înțelepții Indiei antice. A evoluat ca răspuns la dorința arzătoare umană de a înțelege eul interior – de a cunoaște lumea mistică spirituală, pe care o putem întrezări uneori, dar rareori o putem cuprinde. Fiind mult mai mult decât o terapie, poate aduce împlinirea spirituală la un nivel mai presus de înțelegerea obișnuită. Cine poate înțelege iluminările lui Buddha, sau stările extatice ale sfinților și yoghinilor? Acest tip de experiențe ne duc mai departe de gândirea comună… cu toate astea – în virtutea naturii noastre umane – posedăm cu toții potențialul de a dobândi stări spirituale înalte.
Oamenii au tendința să neglijeze căutarea activă a iluminării. La urma urmei, iluminarea necesită destul de multă muncă și pare a fi destul de dificil să o atingi cu adevărat – sau măcar să înțelegi ce înseamnă. În trecut, cei mai mulți oameni alegeau mai degrabă să îi venereze pe acei sfinți sau yoghini iluminați, în loc să practice ei înșiși meditația. Totuși, cei ce aleg să meargă pe calea auto-împlinirii descoperă un univers interior plin cu iubire, fericire și înțelepciune. Nu-i așa că e mult mai bine să radiezi iubire, mai degrabă decât doar să o oglindești?
Didi va invita la Kiirtan – o forma de meditatie care imbina muzica, ritmul si miscarea pentru a deschide inima si a permite experimentarea iubirii din interior: vineri, 25 septembrie, la Centrul Morningstar.