De cand ti-ai propus sa meditezi?
articol de Dada Nabhaniilananda
Sunt multe persoane care stiu ca ar trebui sa mediteze zilnic, care sunt constienti de importanta meditatiei repetate, care vor sa mediteze zilnic, dar nu reusesc sa mentina o practica constanta.
In meditatie, la fel ca in orice alta disciplina – exercitiul fizic sau hrana corecta, este nevoie de efort pentru a crea un nou obicei. Dar odata stabilit, acest obicei aduce mari realizari din punct de vedere al sanatatii, al starii de bine si al pacii interioare.
In aceasta perioada supra-aglomerata, cand toata lumea experimenteaza stresul pre-Craciun, este vremea sa avem grija si de noi si sa incepem sa meditam.
Poate unii din voi ati mai incercat, ati meditat regulat pentru cateva saptamani si apoi a aparut ceva mai important si ati intrerupt practica, pierzand obiceiul zilnic.
Meditatia te va ajuta sa-ti schimbi viata! Include in programul tau zilnic obiceiul de a medita si vei vedea rezultate in scurt timp. Important este sa nu renunti, sa practici zilnic!
“Suntem ceea ce facem in mod repetat. Perfectiunea, asadar, nu este o manifestare, ci un obicei” – Aristotel
In cazul in care considerati ca il puteti contrazice pe Aristotel, exista confirmarea neuro-stiintifica a spuselor sale. 🙂
Iata cum functioneaza: Sa presupunem ca tensiunile de la serviciu au ajuns la apogeu, in urma unui conflict cu un coleg. Din cauza incarcaturii emotionale, mintea se blocheaza cumva pe “problema”, ne gandim doar la ea si se creaza o legatura neuronala directa care se transforma in anxietate.
Dar teoria lui Aristotel functioneaza si intr-un mod pozitiv: Meditatia redirectioneaza fluxul gandirii (mintea) si creaza noi legaturi neuronale orientate catre energia pozitiva, care devine predominanta.
Prin meditatie repetata se creaza un nou “sablon” de gandire si de comportament si rezulta: mai putine griji, cresterea increderii in sine, mai putina critica si auto-critica, eliminarea stresului, dezvoltarea concentrarii, o minte mai clara si decizii pe masura.
De aceea obiceiurile au o amprenta atat de intensa si este important cum le cultivam.
Dada Nabhaniilananda este calugar yoghin si invatator spiritual, muzician, scriitor, instructor de yoga si speaker international. Cartea sa, “Inchide ochii, deschide inima” a fost publicata in 12 limbi. Centrul Morningstar pregateste versiunea in limba romana, care va fi lansata anul viitor.
La Centrul Morningstar puteti invata sa va formati un obicei pozitiv, practicand meditatia cu Didi.
Sedinte de meditatie colectiva
– In fiecare marti si duminica, Didi va asteapta la sedinte de meditatie colectiva, la Gradinita Rasarit (zona Mihai Bravu) sau la Centrul Morningstar (zona Bazilescu).
Consultati Calendarul nostru pentru a afla cand si unde se desfasoara urmatoarele sedinte de meditatie.