Cum Sa Meditez Corect

articol de Didi A. Devapriya

Exista moduri corecte si incorecte de a face orice, inclusiv meditatia. Exista anumite aspecte si tehnici simple pe care le putem invata, care functioneaza in timp si care, daca sunt practicate cu rabdare si precizie, pot duce la rezultate frumoase si motivationale. Pe de alta parte, este foarte posibil sa ne pierdem o gramada de timp si sa investim efort, fara a avea rezultate concrete. Cum invatam aspectele care sa ne asigure un progres constant in meditatie?

meditation art

Invatand pianul

Daca ne asezam pentru prima oara in fata unui pian impresionant, este putin probabil ca degetele noastre sa alerge pe clape fara efort si sa produca sunete melodioase de la prima incercare. Chiar daca am avea in fata partitura pentru o simfonie de Beethoven, ne-ar fi de folos? Fara indoiala ca inghesuiala de note amestecate printre liniile orizontale precum crosele de golf in rasteluri, ne-ar coplesi cu complexitatea ei.

Pentru a capata abilitatea de a canta o simfonie, avem nevoie de ajutorul unui profesor – cineva care stie deja sa cante si care ne poate ghida incepand cu exercitii simple pentru a ne forma dexteritatea si abilitatea de a citi notele. Pe masura ce progresam si devenim experti in tehnicile de baza, invatam gradual sa ajungem dincolo de tehnica si sa ne exprimam cu maiestrie artistica si amprenta personala. Astfel, cu ajutorul unui expert in “ale pianului” care stie cum sa patrunda muzica integrandu-si tot corpul si spiritul in acest proces, ne va fi mai usor sa acceleram progresul si sa obtinem abilitatile mult mai repede decat daca am practica singuri.

Dresand maimuta

Mintea este un instrument infinit mai subtil si mai complex decat pianul. Este in natura ei sa creeze continuu siruri de ganduri care o tin intr-o miscare constanta, desi in mare parte a timpului acest proces are loc fara o directie constienta. Inteleptii se refereau la mintea nestatornica ca la o maimuta nebuna, muscata de un scorpion, care topaie intr-o miscare continua. Meditatia implica un proces care calmeaza si linisteste straturile constiente ale mintii astfel incat sa putem avea acces la straturile mai adanci ale fiintei noastre, care radiaza de pace si iubire si care ne pot deschide catre cel mai inalt potential uman.

Doua capcane obisnuite

De cele mai multe ori cand auzim prima data de meditatie intampinam doua probleme general valabile. Unii vad poze cu persoane care mediteaza in liniste cu seninatate si le compara cu propria lor experienta in care nu conteneste sirul trancanitor al gandurilor – pare dragut, dar imposibil de reusit.

In acest fel apare prima problema pe care o intampinam pe calea spirituala: sa nu incepem.

Pe de alta parte, sunt altii care sunt atrasi, incep practica, se aseaza in pozitie corecta, indreapta coloana, inchid ochii si asteapta sa simta o senzatie speciala de pace si iubire…etc… si totusi, sirul gandurilor pare sa se intensifice in acelasi fel in care un suvoi de apa se aude mult mai tare in linistea noptii, cand nu exista alte sunete care sa-l acopere.

Aici apare riscul celei de a doua capcane de pe drumul dezvoltarii personale…sa nu terminam ceea ce am inceput. Din pacate, multi oameni se descurajeaza si renunta dupa cateva incercari, ramanand cu impresia ca meditatia pur si simplu nu li se potriveste.

Un profesor potrivit

La fel ca si in cazul cantatului la pian, progresul nostru este mult mai demn de incredere daca apelam la profesorul potrivit. In culturile estice care au dezvoltat si au perfectat tehnici de meditatie de-a lungul a mii de ani, metoda clasica de a invata meditatie nu era prin intermediul cartilor sau a discursurilor publice, ci cu sprijin individual din partea unui profesor calificat. Calificarea profesorului nu era data de diploma universitara ci de calitatea realizarii interne a persoanei catre iubire neconditionata si pace interioara. Iluminarea este ca o flacara puternica de la care se pot aprinde nenumarate lumanari si, intr-adevar, lumina este menita sa fie impartasita si imprastiata catre cat mai multi, sa nu ramana “ascunsa sub pres”.

Doar pentru cativa?

Atunci cand meditatia cu mantra este invatata individual sub ghidarea unui profesor, mantra poate fi personalizata si acordata cu vibratia specifica persoanei pentru beneficiu maxim. Este un fenomen rar sa intalnesti un profesor iluminat, dar chiar si cei mai iluminati sunt tot oameni, si au posibilitatea de a veni in contact cu un numar limitat de persoane. Acest aspect ne diminueaza sansele de a intalni un profesor autentic, iar invataturile sa fie disponibile numai pentru o mica elita de oameni norocosi. De-a lungul miilor de ani, numai persoanele motivate care au cautat sincer si staruitor luminarea spirituala, au reusit sa gaseasca si sa dezvolte o relatie cu un maestru inaltat. Totusi meditatia ne ajuta sa accesam potentialul pe care il are fiecare fiinta umana, nu doar cateva persoane alese.  Cand practicam corect meditatia ne deschidem potentialul de a trai o viata fericita si implinita. Nu ar trebui oare sa fie mai la indemana pentru ca toata lumea sa beneficieze?

Acarya – puntea catre profesor

dada

Din fericire, de-a lungul istoriei, au existat cativa maestri vizionari care au facilitat accesul catre invataturile lor pentru un numar mai mare de oameni prin crearea unui sistem de transmitere si pastrare a practicilor prin intermediul unor discipoli special instruiti, cunoscuti ca “acaryas”. In acest sistem acarya nu inlocuieste rolul maestrului, ci mai degraba faciliteaza relatia cu el, precum o punte. Acarya ajuta un cautator spiritual sa primeasca practica corecta si acordata pe vibratia specifica si este apoi la dispozitia persoanei respective precum un frate sau o sora mai mare pentru a oferi instructiuni si ghidare continua conform invataturilor maestrului.

Gasindu-ti drumul

Daca citesti acest articol, inseamna ca esti deja un cautator spiritual care cauta raspunsuri pe internet, in carti sau in cursuri. Sunt multe exemple de “sfinti” din traditiile vestice care nu au avut nici un contact cu tehnicile estice de meditatie dar care prin imensa lor iubire, credinta si sinceritate au ajuns la acelasi nivel si au atins stari de inaltare descrise in traditiile estice; asadar este cu siguranta posibil sa ajungem la astfel de niveluri fara instruire anterioara, dar este nevoie de o anumita combinatie de talent innascut, noroc si mult efort.

Daca ne indreptam catre Divin si facem cativa pasi mici, Divinitatea face apoi sute de pasi catre noi si vom gasi calea de a invata, fie printr-o persoana, fie printr-o viziune un vis sau o experienta interioara. Totusi daca vrem sa ajungem la o destinatie repede si eficient, avem posibilitatea sa intrebam pe cineva pe strada, sa ne bazam pe simtul orientarii intuitiv, sau putem sa avem acces la tehnologie cum ar fi o harta sau, si mai bine, un GPS, care varianta ar fi de preferat?

Cum sa progresam sigur si constant

Majoritatea dintre noi “simpli muritori” suntem doar curiosi in privinta meditatiei si suntem atrasi de beneficiile imediate, precum echilibrul interior intr-o lume stresanta. Deseori nici nu indraznim sa ne imaginam ca am putea sa atingem stari care par atat de indepartate de rutinele nostre zilnice, cum ar fi “iluminarea” care pare a fi rezervata doar pentru cei mai talentati dintre noi.  Totusi, cu ajutorul unei harti sau a unui GPS, chiar si o persoana care nu are simtul orientarii ca mine, poate sa ajunga la o destinatie intr-un oras nou, relativ usor. Oportunitatea de a primi ghidare personalizata de la un Acarya ne da acces la instructiuni care sunt in acord cu personalitatea noastra. Relatia cu un Acarya ne incurajeaza pe calea spirituala pentru a depasi obstacolele obisnuite (uneori chiar destul de “terestre”, precum durerile de genunchi sau mintea neobosita)  si pentru a obtine un progres constant si sigur. Pas cu pas, pe masura ce invatam sa ne directionam mintea mai eficient, devenim capabili sa experimentam beneficiile meditatiei, atat in ceea ce priveste crearea spatiului linistit din minte intr-o lume stresanta, cat si beneficiile mai adanci precum armonizarea personalitatii noastre cu iubirea, intelepciunea si lumina care vin de la sursa din interiorul nostru.

Este o vorba din popor care spune ca viata e scurta, asadar cei intelepti cauta instruirea in meditatie cat mai devreme cu putinta.

Va asteptam duminica, 11 octombrie, incepand cu ora 17.30 la Centrul Morningstar. Didi si Dada organizeaza sedinte individuale de initiere in meditatie.

 

 

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design