Steve Vinay Gunther despre România, emoții și lucrul cu oamenii

IMG_2976

În luna mai am  găzduit cu bucurie la sediul nostru workshopul intitulat Spiritualitate și dezvoltare personală – diferențe și similitudini.

L-am avut invitat pe Steve Vinay Gunther, psihoterapeut și trainer internațional, specialist în terapia Gestalt – o terapie ce se bucură de o imensă popularitate printre oameni cu probleme firești zilelor noastre (legate de stress, stil de viață, despărțiri, împăcarea cu trecutul etc), datorită efectelor sale concrete și de profunzime.

Pe parcursul a două zile Steve ne-a ghidat în a descoperi asemănările și diferențele dintre dezvoltarea personală și cea spirituală. S-au discutat concepte teoretice – unele generale, ușor de asimilat pentru cei mai puțin familiari cu termenii psihologici, dar și termeni specifici, pentru “profesioniști”. Cu toate astea, cele mai calde momente au fost cele practice, când am fost încurajați de către Steve să descoperim singuri, cu exemple concrete, din viețile noastre, ce înseamnă pentru fiecare din noi personal și spiritual.

Deși la finalul workshop-ului nu s-au rostit verdicte solemne despre ce ar trebui să primeze în dezvoltarea unui om – fie latura spirituală, fie cea personală – fiecare dintre noi am plecat acasă cu câteva răspunsuri foarte profunde despre noi înșine.

Impresionați de caracterul și metoda lui Steve, după vizita sa i-am adresat câteva cuvinte, care au luat forma unui interviu:

R: A fost prima oară când ai venit în România. Cum a fost? Ai venit cu ceva așteptări sau preconcepții? Ce înseamnă România pentru cineva sosit tocmai din Australia?

S. V.: Australienii nu știu mare lucru despre România. Este totuși o țară destul de îndepărtată. “Țigani”. Și o noțiune destul de întunecată despre un dictator sumbru, tenebros, cândva în trecut. Cam atât se cunoaște în linii generale despre România. Așadar, nu știam exact la ce să mă aștept.

R: Având astfel ocazia să lucrezi cu români, ai descoperit un fel de tipar cultural, social, antropologic? Dacă da, care ar fi acel tipar, și care crezi că sunt influențele care generează acesti tipar?

S. V.: Călătoria mea nu a durat foarte mult, așadar nu am avut cum să-mi fac o părere completă, profundă, dar din ce am reușit să percep, cred că românii sunt prea tăcuți, prea interiorizați, poate chiar deprimați cultural. Există anumite delimitări, sunt ridicate anumite limite, nu am dat peste o deschidere instantanee. Dacă ar fi să pun un diagnostic, acela ar fi sindromul colectiv post-traumă.

R: Metoda ta – terapia Gestalt – este foarte concretă, cu rezultate imediate. Stilul de lucru cu pacientul este foarte practic și eficient. Se mizează pe dialogul sincer, deschis, cu lucrurile care îl frământă pe pacient, iar terapeutul este doar un ghid ce facilitează călătoria de a confrunta, de a verbaliza și astfel de a depăși anumite impasuri. Să fie aceste caracteristici cele care fac terapia Gestalt atât de populară zilele astea?

S. V.: Este imediată, dar în egală măsură adâncă, de profunzime. Implică relaționare, nu doar ghidare. Are ca material de lucru realitatea, atât a pacientului, cât și a terapeutului. Este activă, nu doar vorbărie. Este existențială – lucrăm cu ceea ce este, în loc să țintim spre ceva iluzoriu, forțând lucrurile să se schimbe.

R: Participând la workshopul tău despre legătura dintre personal și spiritual, care a avut loc la Morningstar, am fost copleșită de cantitatea de emoții și trăiri care s-au ivit pe parcursul celor două zile. Cum manageriezi tu asemenea fluxuri de emoție? Este înălțător pentru tine – ca terapeut, dar și ca om – să participi și să facilitezi asemenea schimburi intense, pure, de emoții umane?

S. V.: Emoțiile, trăirile sunt eliberatoare, deschizătoare, parte din expresia autentică umană. A participa sau a facilita oamenilor drumul către acest tip de exprimare autentică, deschisă, mă motivează și pe mine să trăiesc, sa simt, să mă bucur alături de oameni.

R: Primul lucru pe care l-am observant la tine este starea ta serenă, pașnică, de echilibru interior. Pare că ai măiestrit arta de a fi în pace cu tine și cu lumea. Cum reușești să faci asta? Poți să ne dai câteva sfaturi simple pentru a atinge această stare de liniște.

S.V.: Meditați, de două ori pe zi. Asta e regula absolută! În timp, incluzând această practică în rutina zilnică, ea va crea minunate efecte profunde.

R:  Care sunt planurile tale de viitor? La ce lucrezi acum? Ai de gând să te întorci în România?

S. V.: Am de gând să călătoresc și să predau. Spre exemplu, acum mă aflu în Hong Kong cu treabă – țin workshopuri – și urmează să călătoresc spre Shanghai. Vreau să-mi continui în paralel și studiile de doctorat. Mă gândesc deja la a-mi planifica mai în detaliu ce voi face la anul, așa că e posibil să mă întorc și în România. Dacă da, voi reveni în luna aprilie.

Regards,

Vinay

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design