Sfaturi ayurvedice pentru sezonul cald – echilibrarea Doshei Pitta

Acest articol prezintă câteva aspecte de bază despre practica ayurvedică și cum ne ajută să trecem peste sezonul de vară. Puteți afla mai multe practica ayurvedică din acest articol.

Toate anotimpurile posedă câte o personalitate puternică, iar felul în care propria noastră constituție fizică și spirituală răspunde la prezența anotimpului, determină în cea mai mare parte felul în care ne simțim pe parcursul anotimpului.

Cum reacționează persoanele la căldura verii

Suntem împărțiți în mai multe categorii, unii dintre noi se bucură pe deplin de felul în care se simt pe timp de vară, de senzația pe care căldura o oferă pe pielea lor și de lumina oferită de soarele puternic.

La polul opus se află persoanele cărora căldura excesivă, umezeala ridicată nu le face deloc bine, nici fizic nici spiritual.

Neplăcerile provocate de valurile puternice de căldură, risca sa ne provoace mai mult decât disconfort, suntem expuși la probleme reale de sănătate pe termen scurt și pe termen lung.

Învățăturile din medicina ayurvedică

Una dintre învățăturile ayurvedice de bază susține ca rutinele, obiceiurile și în special alegerile alimentare, trebuie să se armonizeze cu anotimpul, pentru a crea pace și armonie în corpul și mintea omului.

Putem susține o stare de echilibru îmbunătățită pe tot parcursul anului, făcând un efort conștient de a trăi în armonie cu ciclurile naturii și prin adaptarea regulată a stilului nostru de viață și a obiceiurilor pentru a se adapta la sosirea fiecărui nou sezon. 

Deși la început această idee poate părea descurajantă, mulți oameni consideră că ajustările sezoniere recomandate vin destul de natural și că unele modificări simple pot crește dramatic sănătatea și vitalitatea.

Pe lângă sfaturile de bază pe care toți trebuie să le respectăm pentru a ne proteja de căldură intensă, în ayurveda există câteva principii și recomandări care ne pot face zilele de vară mult mai ușor de suportat.

Pentru a trece de acest anotimp cu bine, principalul tău obiectiv ar trebui sa fie acela de a echilibra elementele asociate cu Pitta. Încă un lucru important de știut este ca vara conține și elemente care în mod normal sunt asociate cu vata. 

Pentru balans este important sa ai grija si de lucrurile care în general sunt asociate cu vata, sa te hidratezi corespunzător, să cauți locuri umbrite și să participi si la activități care să-ți aducă liniștea și echilibrul.

Pentru a combate căldura, recomandarea noastră este să porți haine vaporoase din materiale naturale, care permit o circulație optima a aerului. Culorile neutre ajuta la reglarea temperaturii corpului și reflecta lumina mult prea puternica.

Pentru a scapă de căldura excesiva a zilei, poți incorpora în rutina ta de seară, spălatul și masajul picioarelor cu ulei brahmi, care are rol de calmare și va atrage căldura în partea de jos a corpului, având efect calmant.

Pentru a evita un somn mult prea stimulat de gândurile de peste zi, încearcă sa adormi între orele 10 și 11.

O scurtă recapitulare:

  1. Mănâncă alimente care au un conținut foarte ridicat de apă;
  2. Mănâncă la orele potrivite, când focul digestiv sau Pitta este la cantitatea potrivită pentru a digera mesele zilnice;
  3. Folosește ulei de cocos înainte de baie pentru a oferi corpului o senzație de răcoare. Unele uleiuri esențiale au proprietăți de calmare a sistemului nervos.
  4. Evită băuturile foarte calde și băuturile cu gheață, optează pentru lichide la temperatura camerei;
  5. Evită exercițiile fizice foarte intense. Poți face sport la 50-70% din capacitatea ta totală, este important să respiri pe nas și să alegi orele răcoroase ale zile pentru a face mișcare. Evită sa faci sport între orele 10-4.

Pitta este o dosha intensă și plina de energie și pasiune, iar practica yoga trebuie pur și simplu ajustată pentru exerciții de calmare.  Rutina trebuie ghidată printr-un efort relaxat: să vă mișcați ușor, fluid și cu grație, păstrând privirea moale și respirația stabilă. În loc să va împingeți la capacitate maximă va puteți permite sa cultivați calmul.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on Google+
Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design