Puterea mantrelor
Toate mantrele sunt cuvinte, dar nu toate cuvintele sunt mantre.
Acum cativa ani, când traiam si predam ca si calugar yoghin, am initiat un tanar in yoga tantrica. Dupa obiceiul traditional, dupa ce a primit instructiunile de meditatie, i-am soptit o mantra in urechea dreapta si i-am spus sa isi inchida ochii si sa mediteze in liniste urmând instructiunile mele.
Dupa cateva secunde, a cazut pe spate, cu un strigat puternic si extatic, si a cazut pe podea cu o expresie de fericire pe fata. Acest knockout spiritual aproape ca m-a pus si pe mine la pamant.
Ca si calugar novice, am mai vazut oameni cazand intr-un extaz cosmic(samadhi), dar niciodata in acest fel, la doar cateva secunde dupa initiere, cateva secunde dupa repetarea in tacere a mantrei siddha.
Aceasta este puterea mantrelor. Ele pot sa ne catapulteze corpurile si mintea in Spirit cu forta unui fulger.
Dupa stiinta yogica a Tantra aceasta lume de materie este un simplu ocean de energie. Chiar si stiinta vestica ar agreea asta acum. Fiind cu un pas dincolo de stiinta vestica, Tantra afirma in plus ca aceasta energie (Shakti) este conjugata cu constiinta (Shiva), ca doi poli ai aceleasi nonduale realitati.
Prin urmare, când tanarul a cazut pe spate si a experimentat aceasta fericire nonduala, s-a intamplat, in termeni tantrici datorita fortei Shakti. Aceasta forta primara a naturii, literalmente, i-a pornit kundalini Shakti si l-a unit cu consoarta cosmica Shiva intr-o accelerata si inveselita uniune cosmica. A fost literalmente binecuvantat.
Cum este posibil asa ceva, doar repetând cateva silabe bolborosite? ( inainte de toate dati-mi voie sa fac un disclaimer: asa ceva nu se intampla tuturor, desigur. Este foarte rar, si Tantra explica cum aceasta iluminare brusca i se intampla unei persoane datorita karmei spirituale din vietile anterioare).
Se intampla deoarece mantrele sunt cuvinte sacre, gandite pentru a elibera mintea noastra de jugurile sale, sa ne debaraseze de bagajul karmic, sa ne elibereze de încâlcelile trecutului si sa putem trezi si experimenta adevarata noastra fiinta. Dar cum?
Dupa stiinta ezoterica a Tantra, toate aceste juguri karmice ale mintii, aceste vrittis sunt localizate in diferite chakre si ele sunt inzestrate cu o anumita energie a sunetului.
Vechii yoghini au descoperit asta in meditatie profunda iar asta a echipat alfabetul sanscrit cu o abilitate fonetica pe care nici o alta limba nu o are: abilitatea de a ne elibera prin folosirea repetata.
Sunt cincizeci de aceste vrittis, sau juguri sonore, unele pozitive( speranta, dragoste), altele negative ( ura, gelozie) locate in cakras. Prin urmare, sunt de asemenea 50 de litere in alfabetul sanskrit.
Sensul cuvântului mantra este literar: acel sunet, acest cuvant care elibereaza mintea. (man=minte, tra=a elibera). Dar aici este un element aditional care face mantrele tantrice mai puternice: puterea unui guru.
Marii guru, care au abilitati in stiintele alchimiei , sunt capabili sa creasca puterea mantrelor cu o potentare spirituala. In cuvintele unui savant yoga George Feuerstein: ” un cuvant primeste valori mantrice doar când i-a fost data putere de catre un adept si transmis unui discipol”.
Pentru un practician al meditatiei cu mantra 3 lucruri sunt importante:
- Sa folosesti propria siddha mantra, ce a primit putere de la un guru adevarat.
- Sa cunosti si sa meditezi exact pe sensul mantrei
- Sa folosesti pronuntia corecta
Pentru aceste 3 criterii, nu toate cuvintele sanskrite sunt siddha mantra sau unelte efective in cultivarea cresterii spirituale si a eliberarii.
Sa folosesti o mantra dintr-o carte nu are acelasi efect ca atunci când un instruirile ti-au fost date de un profesor in timpul procesului de initiere.
In plus, cantarile Vedice, chiar daca sunt in sanscrita, nu au acelasi potential spiritual ca si mantrele siddha.
Totusi, cu totii simtim vibratia unica a puterii mantrelor atunci când cantam kiirtan sau recitam sutra in sanscrita. Si aceasta putere ne-a fost daruita de catre misticele si stiintificele cunostiinte din yoga antica.
Deci, asa cum am scris mai sus, toate mantrele sunt cuvinte, dar nu toate cuvintele sunt mantre.
Articol preluat din ”Sacred body, Sacred Spirit” de Ramesh Bjonnes