Mănâncă sattvic pentru conștiință!
Ești ceea ce mănânci!
Este important să deosebim motivele pentru care mâncăm – o facem doar pentru a ne umple stomacul, sau pentru a ne îngriji de asemenea de suflet?
Astfel, mâncarea pe care o gătim are un impact important față de cei care o consumă, dar și față de cei care participă la prepararea ei.
În tradiția străveche din India, ni se recomandă să rămânem conștienți la suferințele fizice și emoționale pe care le cauzam datorită alegerilor gastronomice pe care le facem. O dietă carnivore cauzează astfel suferință altor ființe. Fiind părtași la această suferință, avansarea de ordin spiritual este impiedicată. Pe lângă importanța tipurilor de mâncare pe care le consumăm, e de asemenea importantă conștientizarea scopului pentru care gătim în momentul când o facem. Alocându-ne acest gând al împărtășirii mâncării, ne eliberăm de sentimentele egoiste sau superficiale, purificând astfel intențiile noastre, dar și rezultatul a ceea ce facem, și anume mâncarea pe care o preparăm.
Gătind conștient, mâncarea este astfel purificată, iar mintea noastră este golită de sentimente nocive precum supărare, lăcomie, mândrie sau invidie, tocmai pentru că procesul de împărtășire a mâncării ne ajută se ne conectăm cu cei din jurul nostru (cei pentru care gătim) dar și cu divinitatea ( și cu latura noastră spirituală).