Învață să mănânci conștient – vei face astfel o bucurie din actul gătitului!

140299731A mânca este un act sacru.

În aceasta era a abundentei,  în care gasim tot ceea ce avem nevoie la supermarketul de alaturi, uitam sa mai fim recunoscatori pentru hrana pe care o avem, uitam sa respectam mâncarea, cumparând adesea mai mult decât ne trebuie si aruncând ulterior surplusul, uitam sa mai savuram mâncarea, fiind prinsi în programul încarcat din timpul zilei.

Fă din gătit un moment de relaxare și bunavointa!

Când preparam hrana, este bine sa fim prezenti si sa punem dragoste în mâncare, acel ingredient invizibil si secret, care face ca mâncarea facuta de fiintele iubite sa fie atât de buna. Multi bucatari consacrati spuneau ca, gatind mâncarea constient, simti ca ti se opreste mintea, ca poti medita, te poti relaxa. Fa din preparatul hranei o relaxare, o meditatie, bucura-te de culori si arome, asculta muzica în timp ce gatesti!

Mancati constient!

A gati ar trebui sa implice relaxare, dăruire si iubire. Mâncati constient. Nu va asezati la masa când sunteti nervosi, anxiosi, deprimati sau când aveti o discutie în contradictoriu. A mânca constient presupune sa savurezi mâncarea cu cele 5 simturi.

De asemenea, trebuie ca de fiecare data când ne asezam la masa, sa oferim naturii macar un gând de recunostinta pentru ca avem ce mânca, pentru ca ne-a oferit atâta diversitate, atâtea gusturi si arome, atâtea culori.   Putem spune o rugaciune de recunostinta sau putem binecuvânta  hrana.

DSC08507-1Invata sa te bucuri de moment – e simplu!

Începe fiecare fel de mancare cu cateva respiratii profunde, acordând atentie culorilor si mirosurilor mancarii si gandindu-te la modul in care a ajuns aceasta hrana in farfurie – toate procesele naturii, puterea ingredientelor de a creste si a rodi, efortul depus in prepararea lor, darnicia pamantului fata de noi. Acorda-ti un moment de recunostinta pentru toate aceste energii, dar si pentru hrana delicioasa pe care urmeaza sa o consumi. Incepe mestecand incet, contentrandu-te asupra gustului si texturii, asupra culorilor si formelor, folosindu-te de toate simturile, nu numai de gust.

Mananca stand jos la masa – nu in masina, la birou sau in fata televizorului. Verifica daca te-ai saturat, pentru ca senzati ade satietate s-ar putea sa se fi instalat deja, dar tu esti prea ocupat cu savuratul mancarii pentru a baga de seama. De obicei stim din experienta ca e suficient sa mancam o cantitate rezonabila de mancare, si, daca depasim acea cantitate, continuand cu mancatul, ne vom simti greoi, imbuibati.

Learning how to cook with mum and dad

Fii atent la senzatiile tale, dar si la experienta exterioara si la cei din jur.

Incearca sa apreciezi compania in care iei masa – oamenii cu care mananci, fie ei familie, colegi de munca, sau vecini de masa in restaurant. Incearca sa fii prezent si sa asculti cu adevarat cele discutate in timpul mesei. Daca mananci singur, fii atent la gandurile tale, la impresiile pe care ti le lasa mancarea, la experienta intreaga pe care ti-o provoaca aceasta.

Acorda atentie mancarii si remarca modul in care aceasta iti afecteaza starea de spirit si energia. Trage concluzii din aceste observatii – memoreaza aceste concluzii, remarca aceste sentimente si reamintesteti-le data viitoare cand vei alege ceea ce vei manca. Indiferent de rezultate, fii recunoscator pentru aceasta experienta!

Pentru a afla mai multe despre cum să gătești și să te bucuri de actul gătitului, vă invităm să luați parte la cursul de gătit vegetarian. Pentru mai multe detalii despre curs, click aici.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design