Introducere in meditatie
Capitol din cartea “Sacred Body, Sacred Spirit” de Ramesh Bjonnes
Conform traditiei Yoga si Tantra, practica meditatiei este invatata de catre un guru sau de cineva autorizat de guru sa predea in lipsa sa. Cele mai multe dintre tehnicile de meditatie sunt invatate in functie de nevoile fiecarei persoane si de nivelul dezvoltarii spirituale al acesteia. Sunt predate oral, fara notite, iar practica se face in liniste.
Instructorul meu, Anandamurti, a reintrodus toate lectiile Asthanga Yoga asa cum au fost ele descrise (dar nu invatate) de catre Patanjali in Yoga Sutras, in plus fata de multe alte tehnici avansate si aproape uitate din Tantra Yoga. Totodata a introdus si o noua mantra siddha, sau mantra puternica, ce contine trei cuvinte din Sanscrita: Baba Nam Kevalam. Baba inseama ”iubit” sau ”drag” si se refera la adancul sufletului, la Constiinta Infinita, sau Brahma. Nam inseamna ”nume”, iar Kevalam inseamna ”numai”. Astfel ca traducerea ar fi ”Doar numele adoratului”.
Aceasta mantra poate fi folosita in timpul practicii de catre incepatori. Cand repeti aceasta mantra in minte, intr-un mediu linistit, cu ochii inchisi si cu coloana dreapta, abordand o pozitie de lotus, semi-lotus, cu picioarele incrucisate sau doar stand pe scaun, imagineaza-ti ca acea Constiinta Divina este pretutindeni, iar natura sa este linistita, omniprezenta si iubitoare. Este important sa pastrezi aceasta idee despre mantra in timp ce meditezi in tacere si repeti in minte cele trei cuvinte cuvinte sanscrite. Totodata poti recita cu voce tare aceasta mantra in mod repetat pe orice ritm muzical preferi pana reusesti sa intrii in transa. Este benefic chiar sa reciti mantra timp de 5-10 minute inainte sa te asezi in pozitie de meditatie si sa o repeti mintal.
Daca mintea iti fuge in timpul meditatiei, intoarce-te incet la repetarea mantrei si imagineaza-ti cum gandurile se plimba in mintea ta ca si norii pe cerul albastru. Incearca sa meditezi de doua ori pe zi cate 15 minute, dimineata si seara, pe stomacul gol si urmeaza celelalte sfaturi despre meditatie oferite in capitolul ”10 pasi simplii pentru o meditatie placuta”.
Dupa cateva saptamani sau luni de practica, va fi benefic sa-ti sincronizezi mantra cu respiratia. Poti incepe prin a-ti concentra atentia asupra respiratiei si incearca sa respiri adanc si lent de cateva ori. Lasa-ti pentru un timp mintea sa se coordoneze cu respirati. Lasa-ti mintea libera, iar cand iti pierzi concentrarea, pur si simplu revino la respiratie, la mantra si la semnificatia ei.
Scopul meditatiei este sa te concentrezi pe prezent si necesita atentie, concentrare, libertate, ritm si cel mai important, uniune. Uniunea respiratiei cu mantra si semnificatia ei. Uniunea este, in fond, scopul principal al practicii yoga si al Tantrei.
Daca doresti sa aprofundezi lectiile despre meditatie, la Centrul MorningStar avem instructori pregatiti sa te initieze in meditatie.
Poti comanda cartea lui Ramesh Bjonnes AICI!