Interviu cu doamna Carmen Carila, psihopedagog participant la cursul de Ayurveda

IMG_2048Doamna psihopedagog Carmen Carila a participat în noiembrie la cursul de Ayurveda susținut de prietena noastră Mara Gradinetti în cadrul workhopului din centrul Morningstar. Cursul se va relua în luna Iunie (pe 10 iunie – Curs introductiv, iar pe 14 și 15 iunie curs intensiv), când doamna Gradinetti va reveni în România cu scopul de a specializa un terapeut în practica ayurvedică. Interesați de povestea cuiva care a luat parte la acest curs, i-am adresat câteva întrebări doamnei psiholog, prin care să ne împărtășească experiența avută.

Î: Practica ayurvedică reprezintă unul dintre cele mai vechi sisteme medicale ale lumii. Originând în India acum peste 3000 de ani, ea rămâne în continuare unul dintre sistemele tradiționale de sănătate ale acestei țări. Bazându-se pe tratamentul naturist, pe diete și alte practici unice de sănătate, este o practică bine stabilită și eficace în tot felul de afecțiuni. Deși se bazează pe o tehnică străveche, cum găsiți că putem aplica, într-o manieră modernă și actuală, această formă de tratament? Considerați că Ayurveda a trecut proba timpului, găsindu-și relevanță și eficiență până în zilele noastre?

R: Fiind o practică atât de veche, de peste 3000 de ani, cum ai spus, ar fi o impietate în a afirma că ayurveda nu a trecut proba timpului, ea găsindu-și, fără nici o îndoială, eficiența si în zilele noastre. Problema care se pune în momentul de față este aceea că noi, fiind o țară europeană cu o deschidere destul de mică spre filosofia asiatica și poate din cauza sistemului închis în care am trăit, nu am avut acces la informatiile necesare pentru a o aplica. Acum sunt mai multi medici sau terapeuti care apelează la remedii sau tratamente ayurvedice și asta m-a încurajat și pe mine să particip la acest curs ayurvedic, cu o persoană calificată, cu experiență de mai bine de 10 ani în domeniu, cum este doamna Mara Gradinetti.

Î: Etimologia cuvântului Ayurveda ne vorbește despre temeiul acestei practici – Ayur însemnând viață, iar veda însemnând cunoaștere. Așadar, avem de-a face cu o știință complexă asupra vieții. Din perspectiva profesională, considerați Ayurveda un simplu sistem de a trata afecțiuni, sau este mai degrabă o filosofie de viață, cu principii plurivalente și profunde?

R: Cu siguranță Ayurveda este o filosofie de viața, cu principii riguroase, care ar trebui aprofundata cu seriozitate în activitatea noastră zilnică.

Î: Sunteți, în viața de zi cu zi, o practicantă a învățăturilor ayurvedice? Reușiți să puneți în aplicare, de la nivel teoretic la nivel practic, principiile descoperite în cadrul workshop-ului? Dați-ne câteva exemple concrete despre întrebuințările acestei practici în viața dumneavoastră.

R: Nu sunt o practicantă ferventă a învățăturilor ayurvedice, dar apelez uneori la ele, ținând cont că în urmă cu ceva timp am fost diagnosticată  cu un neoplasm mamar, iar medicul meu curant mi-a instituit un tratament care are în componența lui și  preparate ayrvedice.

Î: Cursurile ținute în cadrul centrului Morningstar se prelungesc, de obicei, pe parcursul mai multor zile. Este, asadar, vorba de un traseu de cunoaștere pentru participanți. Ați observat schimbări în starea dumneavoastră, ați avut momente de descoperiri sau schimbări personale? Ați avut surprize?

R: Cursurile ținute în cadrul Centrului Holistic Morningstar s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile și am avut privilegiul de a asista la o parte din ele. Sigur că au fost multe surprize placate, doamna Grandinetti fiiind o persoană deschisă, deosebit de agreabilă și mai ales o foarte bună practiciană, unul dintre tratamentele facute de ea avandu-mă ca material de studiu, cu rezultate bune asupra stării mele de sănătate.

Î: Care este tehnica doamnei Mara Gradinetti? Învățăturile dumneaei sunt mai degrabă de ordin teoretic, sau de ordin practic? Principiile învățate au fost puse în aplicare prin experimente concrete?

R: Modul de lucru al dumneaei este unul benefic. După orele de teorie se trecea la aplicarea practică a celor expuse, fiecare participant trecând cu ușurință din postura de subiect în cea de executant al temei discutate.

Î: Ca psiholog, aveți deja instituită o metodă de lucru cu pacienții dumneavoastră. Găsiți practica ayurvedică a fi complementară practicii dumneavoastră, sau cele două nu sunt compatibile? Cum se poate aplica tehnica ayurvedică în plan psihologic? Este Ayurveda o tehnică referitoare la sănătatea corpului, sau și la a minții și a sufletului?

R: Practica ayurvedica este compatibilă cu orice altă metodă de lucru și nu face altceva decat să te ajute în munca pe care o faci, fie la activitatea de grup, fie în cazul de lucru 1 la 1. Și ca sa faci ca rezultatele pe care le dorești să vina mai repede, te adresezi deopotriva mintii, corpului și mai ales sufletului.

Î: Povestiți-ne un moment memorabil (revelator) trăit în cadrul cursului. Ați legat prietenii o dată cu participarea la acest curs? Cum ați resimțit reacția colegilor participanți? S-au născut simpatii, momente dragi? Veți mai lua parte și la celelalte sesiuni alături de Mara Gradinetti?

R: Am rămas, desigur, în relații bune cu participanții la curs. Nici nu se putea altfel pentru că cei care au fost împreună cu noi au făcut-o cu un scop bine precizat, o parte din ei practicând terapii complementare în cabinetele lor, iar cursurile noastre le-au adus un plus de cunoștinte care să-i ajute si mai mult la aprofundarea acestor practici.  Apoi, când petreci 7-8 ore zilnic în compania unor persoane care dezvoltă aceleași abilități ca și tine, sigur că se nasc momente plăcute și dragi tuturor. O așteptăm  cu mare drag și nerăbdare pe d-na Grandinetti și în sesiunea din iunie și sperăm în aceeași colaborare fructuoasă și cu alți solicitanți.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design