Kiirtan – Meditatia prin Dans – Partea II

*text adaptat dupa un articol semnat Khadiravan – elephantjournal.com

Ce Este Kiirtan?

Kiirtan4

Meditatia mantra – Kiirtan cum mai este cunoscuta in lumea Yoga – transpune in realitate vibratia sunetelor care elibereaza mintea. Este un procedeu yoga folosit din timpuri stravechi, foarte usor de practicat si cu rezultate convingatoare.

Spre deosebire de alte metode de meditatie, in kiirtan nu se practica exercitiul psihologic, nici observarea gandurilor sau a respiratiei, si a nici unei experiente care sa ne tina legati de lumea materiala.

Cum se desfasoara Kiirtan?

Toata lumea sta asezata si in fata noastra conducatorul kiirtanului da tonul mantrelor cantate. Cu totii il umam intr-un ton, desi nu este nevoie de voci profesioniste pentru a canta mantrele. Starea si atmosfera se ridica deasupra starii de spirit, intr-o lume plina de arome imateriale.

Dupa cum spuneam, nu este nevoie sa ai ureche muzicala sau voce puternica. Instrumentele si ritmurile indiene ne conduc din ce in ce mai adanc in mantra. In cele din urma, libertatea si binecuvantarea pe care le experimentam ne indeamna sa renuntam la orice inhibitie, pana si la perna de meditatie pentru a dansa in extaz.

Beneficiile Kiirtan:

Kiirtan este locul in care mintea tace. Vibratia sunetului fiind compusa din energie spirituala ii ofera mintii un spatiu de liniste. Este doar alegerea noastra sa ne bucuram de Unicitate, Permanenta si Binecuvantare.

Kiirtan este libertate. Cum reusim sa spargem zidurile realitatii fizice, care ne sunt atat de familiare? Simtim cu totii ca avem limitari insa doar cativa ne intrebam daca este ceva dincolo de ele. Prin Kiirtan simti atingerea sinelui dincolo de corpul material si dincolo de barierele psihologice. Iti descoperi sufletul, acel atman din yoga, si are loc confruntarea cu sine.

Si cum se simte cand incepi sa te simti TU din nou? Este o experienta care creste pe masura ce o descoperi. Regasirea de Sine este un proces uneori anevoios din cauza multor atasamente “lumesti” pe care le avem.

Kiirtan reactiveaza inteligenta originara astfel ca vom incepe sa vedem si sa actionam in armonie cu dharma: vom avea acces la ordinea universala si vom vedea clar realitatea ce ne inconjoara. Ne vom acorda precum un instrument cu Creatorul si Creatia intr-o stare de aliniere spirituala completa.

Asadar, incercati kiirtan. Nimic de pierdut, totul de castigat!

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design