De ce să medităm – câteva răspunsuri simple la întrebări frecvente
Beneficiile meditației în diferite aspecte esențiale ale vieții
Sunt multe motive pentru care oamenii incep sa practice meditatia: pentru relaxare, pentru a deveni mai echilibrati, pentru a gasi liniste interioara atunci cand sunt stresati, pentru a-si putea stapani emotiile, pentru imbunatatirea concentrarii si a memoriei, pentru a compensa pentru o anumita lipsa si pentru a elimina starile depresive.
Cum să te simți îndrăgostit perpetuu – de viață, de natură, de oamenii din jurul tău
Din ce in ce mai multi doctori recomanda meditatia pentru tratarea bolilor psihosomatice, a ulcerelor, insomniei, hipertensiunii, etc. Meditatia yoga ofera avantaje si rezultate fantastice din toate aceste puncte de vedere, dar la scurt timp dupa ce incep sa mediteze, majoritatea practicantilor incep sa aiba experiente mult mai profunde. Ei simt satisfactia unui contact profund cu sine insisi care da un sens si o insemnatate mai ampla vietii si un sentiment expansiv de dragoste si bucurie. Acest sentiment este comparabil cu senzatia pe care o avem atunci cand ne indragostim – intreaga lume inconjuratoare pare mai vibranta, mai frumoasa si plina de dragoste – deoarece meditatia este punctul de inceput al unei calatorii spre descoperirea de sine.
Meditația te sprijină în drumul către completa realizare de sine
Prin practica regulata a meditatiei, este posibil sa realizam intregul nostru potential de fiinte umane inzestrate cu darul creativitatii si al dragostei si in cele din urma sa obtinem ceea ce yoginii numesc “Realizarea de Sine”. Yoga de fapt inseamna “unificare”. Asa cum o picatura de ploaie odata unita cu oceanul nu mai poate fi separata din nou, noi ca entitati individuale, ne putem uni prin meditatie cu oceanul si anume cu Sinele Cosmic. Aceasta calatorie se realizeaza gradat. Ea incepe prin aducerea corpului fizic intr-o stare de armonie cu nevoile mintii si spiritului nostru. Corpul fizic este elementul de baza si el trebuie sa devina puternic, flexibil si usor printr-o dieta buna si exercitiu fizic. Mintea intre timp, trebuie sa devina ferma prin constientizarea de principii morale universale clare. De asemenea trebuie sa acordam directie mintii noastre prin dezvoltarea intelectului cu ajutorul unei filozofii rationale care sa ofere un cadru logic de intelegere a vietii si scopului ei. In final, prin acest process de rafinare interioara, incepem sa atingem cu mai multa usurinta propriile noastre dimensiuni spirituale culminand in unificarea cu Sinele nostru cel mai profound.