Cum Scapam de Stres?

Oamenii reactioneaza diferit la stres si este greu sa identifici o reteta general valabila. Deseori incercam sa evitam situatiile stresante si sa gasim o rezolvare directa si pe moment.

O abordare mai sanatoasa este sa incercam sa facem fata problemelor si fricilor, pentru ca doar infruntandu-le reusim sa devenim mai puternici.

relaxIn anumite cazuri, obstacolele intalnite ni se par de netrecut si declanseaza in noi reactii de stres, de aparare, de lupta, de fuga sau de inghetare. In aceste momente de stres maxim, este activata o parte a creierului primitiv care pune ratiunea pe “off-line”, practic actioneaza asupra partii rationale a creierului si ne impiedica sa gandim destul de clar, iar capacitatea noastra de a ne comporta intr-un mod inteligent este consistent redusa.

Starile de stres maxim sunt aferente sistemului nervos simpatic, care este responsabil de asa numita reactie “fight or flight” adica reactia de fuga sau lupta in cazul unui pericol.

Sistemul nervos simpatic actioneaza autonom, fara control constient, si pregateste corpul pentru actiuni in situatii periculoase prin reactii precum cresterea ritmului cardiac, constrictia vaselor sanguine sau dilatarea pupilelor.

Situatiile care ne provoaca stresul sunt firesti si ne pot activa anumite abilitati pe care altfel nici nu am sti ca le avem. In cazul unui incident in trafic, de exemplu, avem nevoie de acel puseu de adrenalina pentru a reactiona prompt, insa nu este indicat sa ramanem in acea stare tensionata tot restul zilei, pentru ca stresul ar deveni toxic pentru organism.

Pentru a scapa de stres si de reactiile de frica trebuie sa declansam un raspuns de relaxare al organismului, si astfel sa activam sistemul nervos parasimpatic, care se poate activa prin respiratie adanca. Acesta este unul dintre instrumentele pe care le avem mereu la indemana si care ne pot ajuta sa iesim instant din starea de stres.

Cand viata ne pune in situatii de stres este bine sa stim sa apelam la metoda cea mai usor de folosit si sa incercam sa ne calmam cu ajutorul respiratiei.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design