Conceptul și procedurile masajului ayurvedic
Scopul principal al masajului ayurvedic – ca și toate remediile ayurvedice – este acela de a curăța toxinele din corp.
Toxinele, cunoscute sub denumirea de ama sunt considerate resturile alimentare rămase să se acumuleze în organism. Cu cât mai mult sunt reținute acestea în corp, cu atât este mai greu și neplăcut să scăpăm apoi de ele.
Tratamentele ayurvedice includ diete corecte, masaj, formule special compuse din plante naturale, terapie Yoga și un management corect al stilului de viață – corespunzător constituției.
În masajul ayurvedic, uleiurile speciale încălzite Dosha, tehnicile de mișcare fluide și continue, saunele complete sau spălările cu formule pe bază de plante constituie o experiență intensă și dinamică.
Uleiurile calde din terapia Ayurveda
Uleiurile special preparate pentru fiecare individ sunt încălzite în prealabil și aplicate pe întregul corp. Fiind încălzit, uleiul se absoarbe mai ușor în piele, și astfel permite sângelui să îl transporte prin țesut, facilitând astfel detoxifierea. Tehnicile de mișcare generează de asemenea căldură și ajută procesul de absorbție. De obicei masajul durează o oră. Pe parcursul acestei experiențe, cel ce primește masajul este încurajat se concentreze pe fiecare mișcare, pe fiecare moment, experimentând astfel și mental efectele subtile ale masajului ayurvedic.
După masajul cu uleiuri, terapeutul aplică o pastă caldă pe bază de ierburi pe întregul corp. Pasta trebuie lăsată să se usuce, acționând astfel ca o mască exfoliatoare, dar mai ales este absorbită în piele și ajută și ea la purificarea sângelui. Aceast mască este de obicei bogată în vitamila A și C și este extrem de hrănitoare. Se recomandă ca apoi să experimentați o saună de 10 până la 20 de minute, depinzând de constituția Dosha în care vă încadrați. Cel mai important este să se asimileze cât mai mult din uleurile special preparate pentru aceste tehnici de masaj, pentru că trăsătura dominantă a masajului ayurvedic rezidă în puterea uleiurilor încălzite.
Masajul ayurvedic – un masaj personalizat în funcție de constituția pacientului
Când terapeutul se pregătește pentru un masaj, el trebuie să ia în considerație constituția celui pe care îl masează. Maseurul trebuie să decidă câtă presiune și ce tipuri de mișcări să folosească pentru client. De asemenea, este important feedback-ul din timpul masajului. Dacă clientul simte durere în anumite locuri, trebuie evitată presiunea, în special prin controlarea mișcărilor și a vitezei de execuție a lor.
Un bun maseur cunoaște foarte bine punctele marma – puncte vitale care au diferite puteri. În Ayurveda se găsesc 107 astfel de puncte marma.
Masajul ayurvedic periodic previne bolile, aduce o stare bună de sănătate, creează o masă musculară puternică, o bună flexibilitate, piele frumoasă, relaxare la nivel muscular, un somn odihnitor, întinerire. Unele studii științifice atestă că, cu ajutorul masajului ayurvedic condus de un profesionist, se poate preveni chiar și cancerul.