Cinci modalități de a-ți redescoperi creativitatea și înțelepciunea
1. Petrece timp singur, în natură
Pentru a-ți cultiva legătura cu partea aceea creativă a minții, petrece tipm, de preferat singur, în natură. Gândește-te la Walden și la iazul său. Beethoven obișnuia să facă plimbări lungi prin pădure. În acel mediu, muzica venea către el.
2. Amintește-ți cum să gândești ca un copil
Expoziția Internațională din anul 1988 din Brisbane, Australia, a fost compusă din pavilioane ale diferitelor țări idn întreaga lume. Organizatorii i-au rugat pe sutele de mii de participanți să-și voteze favoriții. Mai târziu, organizatorii au dezvăluit participanților că în pavilionul câștigător, cel din Noua Zeelandă, ideile folosite fuseseră ale unor copii de vârstă școlară.
Psihologul Michael Robinson a alocat acceași sarcină pentru două grupuri de studenți, și anume să-și imagineze ce ar face dacă ar avea o zi complet liberă. Primul grup a fost ghidat printr-o vizualizare care le facilita să-și imagineze că au vârsta de 7 ani. Acest grup a produs de două ori mai multe idei creative decât celălalt grup.
Nu uitați să vă jucați cu copiii. Dacă nu aveți copii, împrumutați de la prieteni sau rude – vă vor mulțumi pentru asta! Pentru a intra în starea de joacă cu copiii, creierul trece ărintr-o transformare subită prin care renunță la inhibiții. Acea voce critică interioară, care este ostilă față de propria noastră fire copilăroasă, este eliminată pe tot parcursul interacțiunii cu copiii. Ce ușurare!
3. Fă-ți timp pentru munca creativă
Nu amesteca această activitate cu nimic altceva. Nu permite întreruperi și nu te îndepărta de la activitățile creative, imaginative. Dacă scrii ceva, nu este acum timpul pentru editări sau recitiri. Aceste activități necesită un alt tip de gândire, care îți va suprima gândirea creativă. Creatorul și criticul nu se înțeleg prea bine. Criticul este mai certăreț, mai bătăuș, așa că trebuie să îl închizi undeva departe de tine – creatorul, și să-ți lași imaginația s-și deschidă aripipe și să zboare fără temeri. Trebuie să intervii pentru a crea spațiu liber imaginației tale.
4.Contemplarea inimii
Este un exercițiu de concentrare. Se poate practica timp de 5 minute înainte de meditație. Găsește un loc liniștit. Ideal se practică dimineața (cu cât mai devreme, cu atât mai bine), afară, stând pe iarbă sau pe pământ cu picioarele goale. Stai drept, dar relaxat, cu mâinile pe lângă tine. Închide ochii și respiră firesc. Concentrează-te pe chakra inimii – centrul de energie din mijlocul pieptului. Simte cum respirația pătrunde în interiorul pieptului si apoi iese. Continuă să t concentrezi pe respirație, în timp ce-ți focusezi atenția pe chakra inimii. După aproximativ 5 minute, deschide ochii și mergi să practici meditația.
5. Meditează zilnic.
Iată câteva sfaturi:
- Alege un timp, un loc și o durată pentru meditația ta, apoi respectă aceste coordonate. Dimineața devreme este cel mai bun moment.
- Meditează înainte să mănânci. Un stomac plin este inamicul concentrării.
- Înainte de meditație, ascultă muzică. Alege ceva ce îți place cu adevărat, care te face să te simți optimist și îți trezește sentimentul iubirii în inimă. Muzica este o metodă ușoară de a intra în starea de meditație.