Ce Trebuie Sa Stii Despre Masajul Ayurvedic

Practica antica indiana Ayurveda se bazeaza pe credinta ca fiecare fiinta umana are o “dosha”, care reprezinta un mix unic de energii ale celor 5  elemente esentiale: apa, foc, pamant, aer, eter.

Ayurvedic-Massage

La ce ajuta masajul ayurvedic?

Acest tip de masaj detoxifica si curata organismul prin intarirea sistemului imunitar. S-au inregistrat rezultate uimitoare ale procedurilor ayurveda la probleme de sanatate precum artrita, spondiloza, lumbago, sciatica si altele; acolo unde tratamentele alopate au esuat. 

Masajul are efect diferit in functie de momentul din zi cand este facut. Masajul din timpul zilei confera relaxare si reimprospatare, pe cand cel de seara are un efect tranchilizant.

Tehnicile de masaj ayurvedic sunt practicate in terapii individualizate in functie de tipul de dosha al fiecarei persoane.

Tipuri de Masaj Ayurvedic 

Exista mai multe abordari in masajul ayurvedic, pornind de la masajul capului pana la masaj complet al corpului cu uleiuri din plante.

 • Abhyanga – este masjul personalizat in functie de dosha, cu uleiuri din plante
 • Shirodhara- masajul fruntii cu ulei
 • Vishesh – masaj muscular adanc
 • Udwarthanam – procedeu pentru slabit, ce foloseste pudre herbale
 • Pizzichili – masaj cu uleiuri incalzite executat de 2 terapeuti (la 4 maini)
 • Shiro-Abhyanga-Nasya – masajul gatului, al umerilor si al capului, precum si stimularea limfei la nivelul fetei.

Uleiurile in Masajul Ayurveda

Masajul cu uleiuri din plante stimuleaza functiile interne ale organismului si revitalizeaza tesuturile. Uleiul ofera lubrifierea pielii dar lucreaza si la nivel psihic si mental.

Combinatiile din uleiuri de plante erau preparate de vaidyas, vracii specialisti in ayurveda. In zilele noastre specialistii in cercetare colaboreaza cu vaidyas pentru a pastra efectele magiei ierburilor naturale.

Uleiul pentru un masaj ayurvedic se alege in functie de anotimp si de constitutia personala.

Uleiul de cocos si cel de floarea soarelui sunt folosite in climat cald, in timp ce uleiul de masline este folosit cu precadere iarna.

Activitati Care Preced si Urmeaza Masajului Ayurvedic

 • Este bine de stiut sa evitam munca extenuanta dupa un masaj ayurvedic. Se impune relaxare, retinerea de la mese copioase si alcool.
 • Nu ascundeti problemele de sanatate terapeutului! Masajul se personalizeaza in functie de nevoile fiecarui organism.
 • Nu orice ulei din plante este recomandat femeilor insarcinate, asa ca asigurati-va ca anuntati specialistul daca sunteti gravida.
 • Tineti cont ca se foloseste mult ulei atunci cand va pregatiti lenjeria intima pe care intentionati sa o purtati la sedinta de masaj.
 • Este recomandat un dus usor care sa curete grasimea de pe piele, si este bine sa beti apa dupa masaj cu sorbituri mici, pentru a ajuta corpul sa se hidrateze.

Daca esti terapeut specialist in masaj sau doar vrei sa beneficiezi de un astfel de masaj, sunt cateva “secrete” pe care trebuie sa le afli.

Vino sa inveti mai multe despre Masajul Ayurvedic la Workshopul Sudiipei Grandinetti, de la Centrul Morningstar.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design