Ce este sănătatea? – de Judy Ramsell Howard, expert al Bach Flower Institute

bachimages-2Dr. Bach considera că dereglajele emoționale negative precum stresul, frica și depresia – lucrurile care ne fac triști – crează un dezechilibru între suflet și minte, și că acest dezechilibru este cauza de bază a unei eventuale căderi de ordin mental sau fizic.

Asta ne face să ne punem următoarea întrebare: oare tratarea anumitor dereglaje negative emoționale poate vindeca orice boală? Este o întrebare încăpătoare – dar o întrebare mai precisă ar fi: Ce este sănătatea?

Dr. Bach a răspuns minunat la această ultima întrebare atunci când a descris a fetiță desenând o casă pentru ziua mamei sale, în deschiderea capitolului despre eliberarea personală:

”Folosindu-se de cele mai bune abilități ale sale, ea a pus în formă ideea ei despre cum arată o casă. Este o operă de artă pentru că îi este proprie, personală, fiecare tușă este trasată din dragoste pentru mama ei, fiecare fereastră, fiecare ușă este desenată cu convingerea că este menită să se afle acolo. Chiar dacă arată ca un morman de paie, este cea mai perfectă casă care a fost desenată vreodată: este un succes pentru că micuța artistă și-a pus întregul suflet și întreaga ființă în crearea acestui desen.

Aceasta este sănătatea, acesta este succesul și fericirea și adevărata deservire – a fi de folos prin intermediul iubirii, în libertate perfectă și în propria manieră.”

Aceeași povestioară a copilului desenator va ilustra cum, dacă le permitem, dificultățile pe care le întâlnim în viață pot interfera cu succesul și fericirea și sănătatea și ne pot îndepărta de scopul nostru.

Copilul desenază cu vervă și bucurie, când cineva îi spune – De ce nu pui aici o fereastră, sau acolo o ușă; și, bineînțeles, aleea către grădină ar trebui să meargă în direcția asta. Această intervenție îl va face pe copil să-și piardă interesul în activitatea sa. Poate continua, dar asta înseamnă că va pune ideile altcuiva pe hârtie. Poate deveni iritat, supărat, nefericit, temător să refuze aceste sugestii. S-ar putea să ajungă să urască desenul și chiar să-l rupă. Desenul final s-ar putea să arate ca o casă, dar este una imperfectă și este un eșec pentru că reprezintă interpretarea gândirii altcuiva, și nu a copilului. Asta reprezintă boala – reacția la interferență. Acest lucru reprezintă eșecul temporar și nefericirea: și asta are loc atunci când permitem altora să intervină asupra scopului nostru în viață și să ne sădească în minte îndoială, frică sau indiferență.”

Viața e plină de suișuri și coborîșuri. Avem de-a face cu probleme, dificultăți, câteodată cu crize. Asta este viața – experimentarea lucrurilor și învățarea lecțiilor primite. Unele lecții sunt despre suferință, iar asta ar putea include experiența bolilor fizice sau mentale. Viața este de asemenea și despre acceptarea faptului că nu putem avea mereu tot ceea ce ne dorim. Este despre a învăța cum să ai răbdare și cum să ai o atitudine pozitivă, chiar și atunci când ți se pare că ești înconjurat de negativism. Și este despre a înțelege cum emoțiile noastre negative îi pot afecta în mod advers pe ceilalți. Și cum noi putem inversa acest efect pentru a spori, în schimb, fericirea și armonia.

Ne putem folosi de diferite remedii care ne ajută să trecem peste toate aceste lucruri. Ele ne ajută să punem lucrurile pe direcția potrivită și ne fac să înțelegem de ce aceastea au deviat de la direcția potrivită de la bun început.

Sănătatea și vindecarea nu se referă neapărat la a te ține departe de microbi sau viruși, sau a te vindeca de anumite afecțiuni. Uneori, această ”vindecare” nu este posibilă. Dar ne putem referi la un tip de sănătate și vindecare ce ține de a face față situațiilor ivite, ține de înțelegere și experimentare. Indiferent de afecțiune, putem să sperăm să avansăm în direcția libertății mentale și spirituale.

articol preluat cu acordul autorului de pe site-ul http://www.bachcentre.com/

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design