Bucuria unei vieți longevive cu Ayurveda
Ştim că trebuie să avem un regim de viaţă sănătos, dar oare ce presupune aceasta? Medicina indiană este unanim considerată a avea cel mai bun sistem de prevenire a bolilor şi menţinere a stării de sănătate. Și asta pentru că celelalte sisteme de medicină vorbesc despre cum trebuie vindecate bolile, dar nu spun mai nimic despre ce este bine să facem atunci când suntem sănătoşi pentru a ne menţine în această stare. Ayurveda însă descrie în detaliu ce anume trebuie să facem pentru a ne bucura de o viaţă sănătoasă şi longevivă.
Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale stilului de viaţă este legat de alimentaţie. Este ideal ca aceasta să fie ovo-lacto-vegetariană. Consumul cărnii favorizează acumularea de toxine în celule şi ţesuturi, aceasta fiind cea mai des întâlnită cauză a declanşării bolilor. În plus, acumularea de toxine diminuează capacitatea naturală de regenerare a ţesuturilor, fapt care permite desfăşurarea nestânjenită a procesului de îmbătrânire.
Eliminaţi din dieta dumneavoastră alimentele conservate şi congelate, înlocuindu-le cu cele proaspăt preparate. Prin congelare, se pierde peste 95% din potenţialul nutritiv. Doar sub 5% din alimentul congelat vă va hrăni, restul fiind un balast ce se va regăsi mai târziu în organism sub formă de produşi reziduali.
Este foarte important şi modul în care mâncăm, nu doar ceea ce mâncăm. Astfel, alegeţi un mod de hrănire ordonat, lăsaţi organismului răgazul necesar pentru digestie şi nu interveniţi consumând mici gustări înainte ca masa anterioară să fie digerată complet. În caz contrar, sistemul digestiv va fi suprasolicitat, dând naştere unor afecţiuni precum hiperaciditate gastrică, balonare sau sindromul colonului iritabil.
Atunci când vă alegeţi meniul, ţineţi cont de capacitatea digestivă. Dacă aceasta este scăzută, renunţaţi la alimentele grele şi redescoperiţi mâncărurile simple, precum supele de legume, supa-cremă de linte, terciurile de cereale.
Dimineaţa, pe nemâncate, beţi un pahar de apă caldă în care aţi adăugat sucul de la jumătate de lămâie. Lămâia este un foarte bun antioxidant. În plus are rolul de a reduce aciditatea din organism şi a conferi o bună imunitate. Aciditatea crescută a sângelui cauzează o serie de boli (oboseală constantă, creşterea greutăţii, candidoze, osteoporoză, etc) ce pot fi prevenite prin acest obicei simplu şi uşor de realizat.
Calitatea apei ingerate are un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte starea generală de sănătate. Nu doar puritatea apei contează, faptul de a fi microbiologic pură. Structura acesteia este chiar mai importantă. Studiile au pus în evidenţă structura apei prin modul în care aceasta cristalizează. Există dispozitive speciale pentru structurarea apei, unele complexe, realizate folosind o tehnologie mai avansată, dar şi unele foarte simple, sub forma unor carafe având o formă şi anumite caracteristici specifice.
Obiceiul de a consuma acest tip de apă conduce la o structurare diferită a apei din organismul nostru, cu multiple efecte binefăcătoare asupra stării fizice şi psihice. Cercetările au arătat faptul că oamenii din comunităţile în care apa consumată este de o foarte bună calitate sunt mult mai fericiţi, chiar dacă stilul lor de viaţă întâmpină anumite neajunsuri.
„Ochii trebuiesc şi ei „hrăniţi”, cea mai eficientă modalitate fiind aceea de a pune în fiecare câte 2 picături de unt clarifiat”
Medicina indiană afirmă că substanţele pătrund în organism nu doar prin ingerarea lor, dar şi prin piele. Astfel suntem sfătuiţi să nu aplicăm pe piele decât substanţe comestibile. Există plante medicinale indiene recomandate pentru spălarea corpului, a părului care, pe lângă efectul estetic, au şi un important rol terapeutic.
Este indicat ca regimul de viaţă să fie unul cât mai regulat: să existe ore bine stabilite pentru masă, somn, exerciţiu fizic, recreere. Astfel organismul îşi va crea propriile reflexe: va şti când să secrete sucurile gastrice pentru digestia alimentelor sau în cazul sistemului nervos, acesta va fi pregătit şi atent pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu. În caz contrar, vor apărea probleme digestive respectiv tensiunea nervoasă va creşte, devenind de nesuportat.
Ayurveda acordă un rol foarte important organelor de simţ. Fiind instrumentele contactului nostru cu realitatea înconjurătoare, acestea trebuiesc păstrate într-o stare perfectă de funcţionare.
Pielea, fiind organul de simţ cu cea mai întinsă suprafaţă, trebuie protejat prin realizarea zilnică sau cel puţin de 3 ori pe săptămână, a automasajului cu uleiuri presate la rece. Aceasta conferă o stare foarte plăcută de confort la nivelul pielii. Este binecunoscut faptul că atunci când uscăciunea pielii este ridicată, starea de nervozitate creşte direct proporţional. În plus, acest obicei va ajuta considerabil la menţinerea elasticităţii pielii şi întârzierea apariţiei ridurilor.
Ochii trebuiesc şi ei „hrăniţi”, cea mai eficientă modalitate fiind aceea de a pune în fiecare câte 2 picături de unt clarifiat. Acelaşi procedeu, picurarea a câte 2 picături în fiecare nară, hrăneşte sistemul nervos. Între nas şi creier există o membrană foarte subţire şi permeabilă. Astfel, untul clarifiat va ajunge direct la punctul vizat, ajutând la regenerarea lichidului cefalo-rahidian.
“Stările de supărare, tristeţe, dezamăgire, furie, angoasă, anxietate sunt motivul principal al slăbirii sistemului imunitar”
O altă cauză demnă de luat în seamă a îmbolnăvirilor este reprezentată de o stare de spirit neadecvată. Astfel, stările de supărare, tristeţe, dezamăgire, furie, angoasă, anxietate sunt motivul principal al slăbirii sistemului imunitar. „Remediul” în acest caz este reprezentat de cultivarea şi menţinerea unei stări continue de mulţumire şi fericire. Aceasta este mult mai uşor de realizat atunci când organismul este sănătos, aşadar acordaţi prioritate menţinerii stării de sănătate generale.
Totodată, evitaţi activităţile care „consumă” celula nervoasă: ascultarea de muzică gen heavy metal la volum mare, urmărirea filmelor de groază, prelungirea inutilă a situaţiilor conflictuale.
„Stimulentele şi energizantele „biciuiesc” sistemul nervos, creând falsa impresie a unei reîmprospătări energetice”
Din ce în ce mai des folosite astăzi, stimulentele şi energizantele au un efect nociv. Ele „biciuiesc” sistemul nervos, storcând ultimul strop de energie şi creând astfel falsa impresie a unei reîmprospătări energetice. Însă după acest şoc, organismul este secătuit de resurse şi depune un efort intens pentru a-şi reveni la starea normală. Deşi pare că starea generală a organismului nu este afectată, consumul sistematic de asemenea substanţe îşi lasă amprenta. Există însă şi alternative naturale şi sănătoase pentru a înlocui cafeaua sau băuturile energizante. Guarana înlătură starea de somnolenţă şi apatie, iar pentru efectul energizant puteţi apela cu încredere la amestecul de miere, cătină, propolis şi lăptişor de matcă sau pulberea, respectiv extractul de ginseng şi/sau ashwagandha luate în cantităţi ceva mai mari, în funcţie de efortul depus.
Un aspect din ce în ce mai neglijat în zilele noastre este acela al necesităţilor naturale. Ne referim aici în special la eliminarea scaunului şi urinei. Datorită ritmului de viaţă trepidant şi solicitărilor sporite, multe persoane amână foarte mult momentul de a merge la toaletă şi a da curs acestor necesităţi. Se creează premisele instalării constipaţiei sau a anumitor afecţiuni urinare. Astfel, toxinele sunt reasimilate de la nivelul colonului şi recirculate prin organism, dând naştere oboselii, indispoziţiei, senzaţiei de greutate a corpului, durerilor de cap. Dacă nu se iau măsuri imediate, se poate ajunge la boli, unele dintre ele chiar grave.
„Medicina indiană consideră necesar ca, indiferent cât suntem de sănătoşi, să luăm sistematic remedii naturale”
Urmaţi periodic o cură de detoxifiere. Organismul uman este un mecanism care funcţionează fără pauză. Aşa cum orice maşină are nevoie de o revizie pentru schimbarea filtrelor şi a uleiului, organismul nostru are nevoie de o modalitate prin care să elimine toxinele acumulate în decursul timpului. Există multe tipuri de cure, alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine: postul ortodox, postul negru doar cu apă, cura cu sucuri de fructe, curăţarea întregului sistem digestiv cu apă sărată, realizarea clismelor cu decocturi din plante medicinale, regimul Oshava, terapia de sudoraţie. Persoanele care realizează zilnic asemenea regimuri se îmbolnăvesc foarte rar, iar dacă, totuşi, o fac, atunci afecţiunile sunt blânde şi foarte uşor vindecabile. De asemenea, acestea arată mult mai tinere decât sunt în realitate.
Detoxifierea organismului mai are şi un alt rol: acela de a permite mai buna asimilare a remediilor din plante. Medicina indiană consideră necesar ca, indiferent cât suntem de sănătoşi, să luăm sistematic remedii naturale. Aceasta pentru că suntem cu toţii supuşi unui proces pe care Ayurveda îl consideră a fi prima şi cea mai semnificativă dintre boli: îmbătrânirea.
Unul dintre cele mai folosite în Ayurveda este Chyavanprash, un gem de plante medicinale ce are efect puternic antioxidant, reîntinerior (amână procesul de îmbătrânire), hrănitor pentru sistemul nervos şi organele de simţ. Bineînţeles, puteţi folosi remediile pe care le consideraţi cele mai potrivite în cazul dumneavoastră: ginseng, lăptişor de matcă, spirulină, metale coloidale (aur, argint), etc.
Însă detoxiferea organismului trebuie însoţită şi de o „detoxifiere” emoţională. Există tipare de gândire ce au o existenţă atât de îndelungată încât trec aproape neobservate şi se confundă cu natura persoanei: „aşa sunt eu, mai nervos”. Aceste „toxine” emoţionale creează breşe ce în timp, ajung să afecteze starea de sănătate. Poate ar fi bine să luaţi în considerare apelarea la o persoană specializată (psihoterapeut, consilier, life coach), care vă poate facilita mult demersul de eliminare a gândurilor şi emoţiilor parazite şi vă poate ajuta în procesul de autoactualizare.
Daca vrei sa afli mai multe despre secretele Ayurveda, verifica Calendarul nostru pentru a urmari evenimentele Ayurveda din urmatoarea perioada.