Alimentatia si digestia – cele mai la indemana verigi in mentinerea sanatatii!

*articol de Dr. Stella Garbea, Medic generalist, competenta Apifitoaromaterapie, studii Ayurveda, colaborator Centrul Morningstar

remedii ayurvediceToti cunoastem ca alimentele sunt sursa noastra de energie, dar si mai important, din mancare ne luam nutrienti pentru regenerarea propriului corp. In fiecare clipa corpul nostru “moare si renaste” la propriu. Fiecare celula are o anumita durata de viata, dupa care moare si este inlocuita cu alte celule. De exemplu eritrocitele (celulele rosii din sange) au durata de viata de 120 zile, practic la fiecare 4 luni avem alte eritrocite. Celulele pielii au durata vietii de 28 – 30 de zile, in fiecare luna avem o piele noua. Aceasta lista poate fi continuata cu toate tesuturile din corp, tesutul nervos avand durata de viata cea mai lunga, iar cele mai vizibile reinnoiri ale tesuturilor fiind resimtite de noi atunci cand ne pieptanam si vedem firele de par care cad in fiecare zi si totusi nu chelim, sau cel putin nu toti , ci continuu observam fire noi care cresc. Un alt exemplu ar fi ungiile, pentru care lasam la saloane saptamanal sau lunar sume greu de neglijat si asta datorita faptului ca si unghiile se reinnoiesc.

Calitatea acestui proces de regenerare este intr-o legatura directa cu calitatea alimentelor pe care le mancam si nu numai. Un aspect si mai important este felul cum aceste alimente sunt procesate si asimilate de corp. Putem compara digestia cu pregatirea mesei. Degeaba ii dam unui bucatar prost ingrediente bune, daca el nu stie sa le gateasca, mancarea tot proasta va iesi, la fel cum un bucatar bun din cateva ingrediente simple poate sa faca o mancare foarte buna. Corpul uman, daca are o digestie foarte buna, atunci si dintr-o alimentatie relativ simpla, va reusi sa-si extraga necesarul de nutrienti pentru o regenerare si functionare buna, pe cand in cazul unei digestii proaste, si cele mai alese alimente, vor deveni toxice, iar rezultatul absorbirii acestor toxine se va resimti in timp in starea noastra de sanatate, la inceput prin aparitia unei stari de oboseala cronica, apatie, lipsa de entuziasm, iar in timp, prin aparitia de boli conice, care nu vorbesc decat despre regenerarea unor tesuturi viciate.

Intelegerea acestui mecanism ne va ajuta sa devenim mult mai responsabili pentru starea noastra de sanatate si sa nu cautam vinovati atunci cand ne trezim cu diferite boli cornice.

Va invit sa ne asumam propria sanatate si sa invatam sa recunoastem primele semne ale unei digestii deficitare, sa aflam ce inseamna o digestie buna si cum poate fi sustinuta si ajutata.

Dr. Stella Garbea sustine la Centrul Morningstar o conferinta cu titlul “Digestia Sanatoasa in Ayurveda”. Mai multe detalii gasiti aici.

 

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design