5 Beneficii ale yoga pentru oase, inima, sistemul nervos, piele si digestie

Articol de Didi A. Devaprya

Practica regulata, chiar si a unei scurte reprize de doar 15 minute a asanelor,  aduce multiple beneficii sistemelor corpului nostru.

1.Consolidarea pozitiilor de yoga duce la cresterea densitatii osoase.

Multe exercitii de yoga ( asanele) sunt considerate a ajuta dezvoltarea armonioasa a corpului. Oasele noastre ating densitatea maxima in jurul varstei de 30 de ani si începem sa pierdem din masa osoasa odata cu înaintarea in varsta. Cu toate acestea, mai ales in cazul femeilor, aceasta pierdere poate fi dramatica, ajungând pana la 20% in primii 5-7 ani de la instalarea menopauzei, putând fi legate cu manifestari dureroase si degenerative ale osteoporozei.

Integrand exercitii care ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului in rutina zilnica putem preveni pierderea mesei osoase. Pozitiile de yoga care sustin greutatea corpului sunt izometrice, cum ar fi Plank Pose (pozitia scandurii) , Chakrasana (roata), Sahajasana ( pozitia scaunului). Ele nu  intaresc doar sistemul muscular ci cresc si densitatea osoasa. Asanele cresc presiunea in oase fara a stresa articulatiile, atata vreme cat miscarile sunt lente, constiente si atentia este indreptata catre o aliniere corecta.

beneficii yoga

2.Beneficiile yoga pentru inima si circulatie

In timp ce majoritatea credem ca doar exercitiile de aerobic sunt benefice inimii, studii recente au demonstrat ca doar 10 minute de exercitii de streching practicate regulat imbunatatesc sanatatea inimii.

Asanele, care includ nu doar stretching ci si exercitii de respiratie si miscari lente imbunatatesc teniunea, calmeaza mintea si cresc rezistenta la stress. Un articol recent aparut despre yoga si bolile cardiovasculare publicat in European Journal of Preventing Cardiology arata faptul ca yoga scade riscul bolilor inimii la fel de mult ca si exercitiile conventionale cum ar fi mersul pe jos.

Exercitiile yoga care deschid si maresc pieptul cum ar fi bhujaungasana (pozitia cobra) pot fi in mod particular benefice pentru intarirea inimii, dupa cum gasim si in literatura veche mentionate beneficiile acestei posturi pentru chakra anahata .

3.Posturile de yoga ajuta la relaxarea si intarirea sistemului nervos.

Multe posturi de yoga cresc flexibilitatea coloanei care hraneste maduva spinarii si ii imbunatateste functionarea. Posturile care includ o rasucire, cum ar fi Matsyendrasana sunt cunoscute in textele yogice ca producând prelungirea tineretii prin mentinerea supletii coloanei vertebrale.

Posturile inverse, cum ar fi lumanarea, cresc fluxul sanguin catre creier revitalizandu-l si improspatandu-l.

chakras (1)

4.Asane pentru imbunatatirea digestiei

Exista anumite posturi destionate imbunatatirii digestiei lucrând pe manipura chakra, situata cam la inaltimea ombilicului, care in yoga este responsabil pentru reglementarea  agni ( incendiul digestiv). Exista pozitii care pun presiune pe aceasta zona si care contribuie astfel la reglarea digestiei, apetitului si eliminarii. Pozitii cum ar fi bhastrikasana duc la tonifierea sistemului digestiv, încurajând completa eliminare a resturilor si a gazelor. Un exercitiu simplu pentru stimularea digestiei este Utksepa Mudra. Acesta trebuie practicat dimineata, chiar inainte de a ne ridica din pat. Stand pe spate genunchii sunt stransi la piept apoi picioarele sunt intinse. Aceasta miscare se repeta viguros, de 8 ori. Dupa aceea este recomandat sa ne ridicam si sa bem un pahar cu apa.

5.Yoga ajuta pielea sa fie luminoasa si sa straluceasca.

In timpul asanelor, uleiuri subtile sunt eliberate pe piele iar apoi sunt reincorporate prin automasaj. Masajul sistematic asociat asanelor are mai multe miscari specifice care relaxeaza si tonifica musculatura fetei si pielea. Practica regulata a yoga, in special daca e insotita de o dieta vegetariana si de o buna hidratare, tinde sa dea practicantilor o piele neteda si curata si sa incetineasca efectele imbatranirii.

Este bine ca practicile yoga sa fie supervizate de un instructor, mai ales in cazul conceperii unor practici individualizate. Este bine sa nu riscam sa ne ranim practicând dintr-o carte, net sau youtube.

Morningstar ofera atat cursuri de yoga cat si consulatii individuale cu Didi Ananda Devaprya care preda yoga din 1996.

Referinte:

(4)”Anindyánanda Rasa Samádhi”,  Shrii Shrii Anandamurtii – din cartea “Tattva Kaomudii Part 2”
(5) “Plexi and Microvita”, Shrii Shrii Anandamurti din cartea  “Yoga Psychology”

 

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design