4 tehnici pentru o minte mai frumoasă și mai echilibrată

o-MEDITATION-facebookToți ne dorim să fim calmi, fericiți, focusați, iar meditația ne poate ajuta să reușim să devenim așa! Pentru a începe această călătorie interioară, începe prin a a alege tehnica de meditație care ți se potrivește cel mai bine.

Meditația – nu-i așa că sună liniștitor? În doar 10 minute, îți poți schimba mintea dintr-o stare distrasă, într-una de adâncă concentrare. Îți poți transforma dispoziția din axietate în calm. Și te poți armoniza cu conștiința liniștită, pașnică ce rezidă mereu în adâncurile ființei tale. Sunt, de asemenea, binecunoscute și beneficiile practicării cu regularitate a meditației. Studiile arată că meditația sporește activitatea în anumite zone ale creierului asociate cu sentimentele pozitive, că sprijină reglarea sistemului imunitar și că scade nivelurile de cortizol – care este supranumit și hormonul stresului. Este, așadar, un remediu natural împotriva stresului!

Dar, totuși, meditația poate ridica anumite provocări. Pentru majoritatea oamenilor, este nevoie de consecvență și practică zilnică pentru a ajunge la acea stare de concentrare și pentru a se bucura de ea mai mult de câteva secunde o dată. Așadar, pentru a experimenta cât mai eficient și mai repede beneficiile meditației, ai nevoie să te ”îndrăgostești” de această practică. Pentru început, ai nevoie de o tehnică ce rezonează cu firea ta, astfel încât să fii inspirat să o practici mereu și mereu.

Tehnicile de meditație îi oferă minții tale un obiect pe care să se concentreze, precum o imagine, respirația sau un sunet sacru. Astfel, mintea are un punct de frocusare.

Iată câteva tehnici ce includ activități cotidiene, cu care te întâlnești zi de zi, dar în loc să le faci inconștient, te poți concentra și poți focusa pe acestea. Dacă intenționezi să institui meditația ca pe o practică regulată, e recomandat să practici fiecare tehnică pentru cel puțin o săptămână. De asemenea, încearcă să ții un jurnal cu experiențele fiecărei tehnici în parte. Notează cât timp poți sta în starea de meditație în funcție de fiecare tehnică în parte. După câteva săptămâni, poți să te uiți peste aceste însemnări și poți decide care tehnică ți se potrivește cel mai bine. Apoi, începe să o practici cu regularitate, până când devine un obicei – unul de care te vei bucura și de care vei beneficia pentru tot restul vieții!

  1. Postura

În timp ce yoghinii din antichitate preferau să mediteze în poziții complexe, precum poiziția lotusului, cei mai mulți practicanți din zilele noastre nu posedă aceeași mobilitate a șoldurilor. Experimentează cu diferite poziții, ținând minte că, pentru maxim confort, trebuie să găsești o poziție în care șoldurile sunt poziționate mai sus decât genunchii. În felul acesta șira spinării se va afla într-o poziție lungă, dreaptă, corectă, iar restul corpului va fi relaxat și confortabil.

Cu picioarele încrucișate (Sukhasana)

Una dintre cele mai accesibile poziții de meditație este Sukhasana. Stai pe podea și încrucișează-ți picioarele pentru a conferi o bază de suport corpului tău. Dacă ești mai flexibil, poți glisa un călcâi peste îndoitura șoldului opus – această poziție se numește Ardha Padmasana (poziția lumătății de lotus). Stai pe o pernă sau pătură. Îndreaptă umenrii și trage-i spre spate. Lărgește și aliniază osul claviculei. Întinde șira spinării și așează-ți mâinile pe genunchi, cu palmele către sus.

Cu picioarele în față

Dacă ai disconfort în genunchi sau șolduri, întinde picioarele de-a lungul podelei, în față, și sprijină-ți spatele de un perete. Stai pe o pernă sau pe o pătură groasă, astfel încât șoldurile să fie mai sus decât genunchii. Asigură-te că gâtul, capul și pieptul sunt aliniate. Așează-ți mâinile în poală, cu palmele în sus.

Într-un scaun

lasă deoparte preconcepțiile – se cheamă tot meditație, chiar dacă stai într-un scaun. Asigură-te că picioarele sunt ferm așezate pe pământ și coapsele sunt paralele cu pământul. Îndreaptă-ți coloana și ridică creștetul capului către tavan. Odihnește-ți mâinile pe coapse, cu palmele în jos.

2. Vizualizarea – ghidează-ți privirea către înăuntru!

Ochii sunt un organ senzorial puternic, de obicei hiperalert și focusat pe lumea exterioară. O meditație de tipul vizualizării te poate ajuta să inversezi această tendință naturală. Vizualizările recomandate își au rădăcinile în imagistică ce se regăsește în natură: lumina, apa, pământul, cerul, munții. Sunt imagini liniștittoare, au calitatea de a fi pure și ne atrag focusul către momentul prezent. Mintea se va relaxa, iar respirația va deveni de la sine mai adâncă. Acum poți începe să invoci calitățile imaginii pe care o vizualizezi. Dacă vrei să ai o minte mai limpede, vizualizează un cer fără nori. Dacă vrei să te simți mai înrădăcinat, vizualizează un munte. Asumă-ți aceste calități naturale și însușește-ți-le!

3. Sunetul – puterea mantrelor

Meditația prin sunete presupune repetarea unui sunet până când mintea este armonizată, sau acordată la acel sunet sacru. Mantra poate fi un singur cuvânt, o singură literă, o propoziție. În tradiția yoga, Om este considerată a fi mantra de bază de la care au pornit toate mantrele sanscrite.

Filosofia Yoga sugerează că toate sunetele s-au născut din conștiința universală, sau din sursa divină a universului. O mantră te poate readuce la această sursă primordială, care se află deja înăuntrul tău. A cânta o mantra înseamnă a ne reaminti că sinele individual este identic și se regăsește în sinele unversal.

Mantra respirației

Așadar, stai în liniște cu ochii închiși și ascultă cu atenție sunetul propriei respirații. Ascultă cum respirația ta generează sunetul ”sa” atunci când inhamelzi și un eliberator ”ha” atunci când expiri. Nu te lăsa descurajat dacă nu le poti repera la început – eventual le vei auzi. Poți să le repeți mental, întocmai pentru a-ți coordona respirația.

  1. Mișcare – meditați din mers

Imagineaza-ți această tehnică precum o tehnică de mindfullness. În loc să te focusezi pe respirație sau pe o mantra, focusează pe senzația pe care o ai atunci când picioarele ating pământul.

Pentru unii oameni, a sta nemișcați în timpul meditație poate să devină monoton, apăsător. Precum meditația din timpul sesiunilor de mindfullness, meditația din mers focusează pe observarea gândurilor și a senzațiilor și catalogându-le pe parcurs ce acestea apar.

În timp ce mergi, notează mental ce se întâmplă atunci când ridici piciorul, îl miști în față și îl poziționezi pe pământ. Fii prezent în fiecare moment.

În timpul meditației din mers, s-ar putea să fii distras de mediul înconjurător. Chiar dacă se petrec multe în jurul tău, simplifică procesul și permite-i acestei practici să devină o activitate simplă, curată.

Așadar, dacă ești o persoană cu multă energie, sau observi că apar dureri inconfortabile dacă meditezi din șezut, încearca această formă de meditație. Se potrivește și pentru situațiile în care meditezi imediat după ce ai mâncat, sau dacă simți că nu poți sta locului pentru o meditație într-o postură clasică.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design