4 sfaturi yoga pentru a-ţi îndeplini rezoluţiile de anul nou

 articol de Kaoverii Weber 

new-years-resolutions_healthy

Este începutul noului an, și mulți dintre noi ne întrebăm deja cum ne vom duce la îndeplinire rezoluțiile de anul nou.

În acest articol, profesoara de yoga Kristine Kaoverii Weber, fondatoarea Subtle Yoga, ne oferă câteva sfaturi și acțiuni simple pe care să le urmăm pentru a ne îndeplini aceste rezoluții, inclusiv câteva obiceiuri sănătoase pe care să le cultivi pentru un stil de viață mai sănătos.

 

”În fiecare an încerc să mănânc mai bine”, mi-a spus studenta mea de yoga, Jen, pe un ton de frustrare. ”Și mă descurc destul de bine o vreme, pentru ca apoi să încep să observ, către sfârșitul lui februarie, că vechile mele obiceiuri au revenit, iar eu mănânc batoane de ciocolată din nou zilnic. Pur și simplu, nu știu cum să mențin această hotărâre.”
Obiceiurile, fie bune, rele sau neutre, compun cea mai mare parte din activitățile noastre zilnice. Spălatul dinților, meditaţia sau un duș – acestea sunt toate activități obișnuite. Dar la fel sunt și mâncatul de junk-food, rosul unghiilor, auto-discursurile negative sau petrecutul de prea mult timp pe Facebook. Atunci cum faci să te ții de hotărârile luate de anul nou?
Fie că încerci să pierzi din greutate, să te lași de fumat, să nu mai mănânci zahăr, sau vrei să te culci seara mai devreme, iată câteva idei despre cum să te folosești de puterea yoga și să o faci să funcționeze pentru tine, astfel ca hotărârile luate în noaptea de anul nou să devină obișnuințe sănătoase.

1. Satsaunga (a fi o companie bună)

Atunci când ne definim obiceiurile ca fiind alegeri comportamentale pur individuale, facem o mare greșeală de judecată. De fapt, ele au o legătură la fel de adevărată (poate chiar mai mare) cu circumstanțele sociale ale fiecăruia dintre noi, pe cât au cu noi în mod personal. Multe obiceiuri sunt rezultatul indirect, dar extrem de complex, al rețelei noastre sociale.
Conform celor care au coordonat studiul Framingham Heart, ”Atunci când un fumător se lasă de fumat, acesta nu face această mișcare de unul singur. În schimb, decizia de a se lăsa de fumat survine deseori prin rețelele sale sociale, astfel că nu numai acea persoană se lasă de fumat, ci și prietenii săi, rude, colegi de muncă, în tandem, conform unui nou studiu susținut de Institutul Național de Sănătate”.
Studiul Framingham a descoperit că, chiar dacă o persoană necunoscută ție – un prieten al unui prieten – se lasă de fumat, șansele ca și tu să te lași de fumat cresc cu 9%. Asta sugerează că obiceiurile tale sunt influențate de persoane pe care nici nu le cunoști. Și – ghici ce? – dacă prietenul tău cel mai bun devine obez, șansele să devii și tu obez sunt de 171%. Este un motiv destul de bun pentru a-ți planifica cursuri regulate de yoga împreună cu prietenii tăi?
Tradiția yoga recomandă satsaunga sau ”a fi o companie bună”. Probabil cel mai puternic lucru pe care îl poți face pentru a-ți schimba obiceiurile este să petreci timp cu persoane cu obiceiuri bune și să le încurajezi la alții.

2. Creează obiceiuri bune

Unul dintre profesorii mei de yoga mi-a spus ”Nu te îngrijora de proastele tale obiceiuri, doar meditează în fiecare zi și vei vedea ce se întâmplă.” Vorbiserăm înainte dacă este ok sau nu consumul de alcool, de carne, mersul la culcare târziu, precum și despre alte obiceiuri pe care yoghinii de obicei le evită. Profesorul mi-a explicat că nu trebuie să îți întărești voința întru a nu face ceva, ci mai degrabă să fii atent și să cultivi ceea ce îți face bine. Iată câteva dintre favoritele mele:
  • Fă exerciții fizice. Mai e nevoie să spun de ce? Întrebarea mai importantă este aceasta: Cum te poate susține viața ta socială în această hotărâre? Ai nevoie de un prieten cu care să faci exerciții? Poți să o convingi pe soția ta să coboare de pe canapea pentru a ți se alătura? Cum poți să faci exercițiile fizice amuzante, ușoare și ceva ce chiar ai face cu regularitate?
  • Mergi în natură. Găsește un loc nu departe de casă și mergi acolo să respiri, să te plimbi, doar să stai, de două ori pe săptămână.
  • Hidratează-te. Dacă folosești un borcan de o litră, poți să ții cu ușurință socoteala cantității de apă pe care o bei zilnic. Eu am observat că beau mai puțin iarna (cele mai multe lichide sub formă de ceaiuri de plante) și mai mult vara, cu 30 de minute înainte sau după masă.
  • Mănâncă precum o persoană adevărată. Pe bune – e mult mai bine să mănânci mese sănătoase decât raidurile în snacksuri seara târziu, care nu fac altceva decât să adune kilogramele. Smoothiurile și ceaiurile sunt grozave, dar nu constituie cele 3 mese pe zi. Ține mine să îți cultivi bunele obiceiuri! De exemplu, mănâncă multe legume la abur sau salate la începutul meselor – asta te va ajuta pe termen lung să ajungi la o greutate sănătoasă. Nu te îngrijora prea mult despre ce să mănânci și ce nu. Focusează mai mult pe a te bucura de lucrurile bune.
  • Pune-ți picioarele pe perete. Yoghinii numesc asta ”procesul de inversare” – este o metodă minunată de relaxare și ajută la corectarea multor dezechilibre. Beneficiile stimulării cu regularitate a relaxării sunt nenumărate, iar această poziție este minunată.
  • Bagă-te în pat înainte de 10 pm. Nici eu nu mă țin mereu de această regulă, dar mă străduiesc din greu, mai ales dacă sunt obosită, amintindu-mi ce bine mă simt atunci când sunt odihnită. Medicii chinezi spun că fiecare oră dormită înainte de miezul nopții echivalează cu două ore. Somnul e foarte benefic!

3. Vizualizează, crede!

Fizica cuantică a confirmat o descoperire importantă pe care maeștrii yoga au înțeles-o de secole – mintea poate să controleze materia. Permițându-i minții să colinde pe vechile poteci bătătorite reprezintă un fatalism auto-înfrângător: ”Sunt o fire mai greoaie, așa e toată familia mea, e genetic” sau ”Sunt o bufniță de noapte și noapte dau cele mai bune rezultate și, chiar dacă mi-ar plăcea să dorm mai bine, pur și simplu nu pot”.

Dacă suntem, într-adevăr, ființe fără limite, precum ne învață yoga, atunci de ce ne punem singur aceste restricții deterministice și prăfuite? Dacă suntem într-adevăr universul, cum poți să renunți pur și simplu și să devii ciocoholic? O metoda de a nu uita că ești nelimitat este să fii vigilent atunci când te suprinzi în tiparele proprii de gândire. Iată ce a spus Patanjali: ”Dacă ești contaminat de un gând negativ, cultivă-i opusul! Care este acel gând care te irită cu regularitate? Găsește opusul acelui gând, vezi cum se simte când ți-l repeți în minte – spune-l de nenumărate ori până ajungi să îl simți, până ajungi să în crezi.

4. Liniște, vă rog!

La fel ca terapia cognitivă behavioristică, practica lui Patanjali Pratipaksa are, totuși, niște limite. Din cauză că gândurile negative sunt, de fapt, tipare de sentimente ce s-au întipărit în creierul limbic. Dar yoga oferă o metodă puternică de a modifica setările adânc întipărite ale minții, prin meditație. De preferat de două ori pe zi, chiar dacă pentru doar 2 sau 3 minute după trezire sau înainte de a te culca. Te va ajuta să te conectezi la sursă, să îți activezi răspunsul la relaxare și pentru a pune lucrurile în perspectivă.
Neuroogii au cartografiat stările accesate de creier în timpul meditației și au ajuns la concluzia că meditația încetinește tiparele numite valuri delta. Aceste patternuri, similare cu cele activate de somnul adânc, sunt asociate cu procesele de vindecare ale corpului. Meditatorii învață să aceseze aceste stări adânci în mod conștient.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design