11 motive pentru care să te apuci de Pilates acum!

what-is-pilates-teaser-120224De ce Pilates?

Exercițiile Pilates au fost create pentru a angrena întregul corp, folosind poziții și mișcari ce corectează postura corpului și îl echilibrează. De exemplu, anumite mișcari generează contracții musculare excentrice și concentrice, stimulând activitatea musculară funcțională, în timp ce alți muschi stabilizatori sunt folosiți isometric pentru a menține postura corectă și alinierea.

Astăzi, peste 25 de milioane de oameni practică această formă de antrenament: exerciții intense dar prietenoase cu articulațiile, ce au nevoie de controlul absolut al musculaturii abdominale și de simțul echilibrului, coordonate continuu cu respirația.

Pe lângă o postură frumoasă şi un corp tonifiat, mişcările Pilates sunt eficiente şi împotriva kilogramelor în plus. Bineînţeles, condiţia de bază este să arzi mai multe calorii decât consumi, iar asta se poate întâmpla dacă combini exerciţiile Pilates cu activitatea aerobică. Puţini ştiu că Pilates stimulează metabolismul, iar arderea caloriilor nu se opreşte odată cu încetarea antrenamentului Pilates, ci continuă câteva ore bune.

Avantajele practicării Pilates sunt nenumărate, dar vă prezentăm doar câteva din cele mai importante beneficii:

 1. Pot fi practicate de oricine indiferent de sex, vârstă sau condiție fizică

 2. Crește tonusul muscular și mobilitatea articulațiilor

 3. Îmbunătățeste postura și circulația sângelui, ameliorând simptomele afecţiunilor coloanei vertebrale

 4. Contribuie la creşterea stării de bine generale, fiind un antrenament mind-body complet

 5. Punând accentul pe respirația corectă, pe alinierea corectă a șirei spinării și a pelvisului și pe concentrarea atenției pentru o mișcare fluidă, prin Pilates îți armonizezi întregul corp. Ajungi să înveți cum să îți controlezi fiecare mișcare. În Pilates, calitatea mișcărilor primează asupra cantității de repetiții a mișcărilor. Respirația corectă este esențială, și te ajută să execuți mișcările cu putere și eficiență maximă. Nu în ultimul rând, dacă înveți cum să respiri corect, asta te va ajuta și la detensionarea stresului.

 6. Dezvolți un ”centru” puternic – abdomen plat și spate puternic. Exercițiile Pilates dezvoltă un puternic centru al corpului. Acesta este constituit din mușchii adânci abdominali, alături de mușchii apropiați de șira spinării. Ajungi să controlezi acest ”centru” prin integrarea mișcărilor trunchiului, a pelvisului și a liniei umerilor.

 7. Capeți mușchi lungi, supli și flexibilitate. Cele mai multe exerciții – cele convenționale sau tradiționale – se bazează pe greutăți, și tind să construiască mușchi scurți și voluminoși, care sunt cei mai predispuși la accidente. Pilates alungește și întărește mușchii, îmbunătățind elasticitatea acestora și mobilitatea articulațiilor.Un corp ce deține forță și flexibilitate într-o manieră echilibrată este mai puțin predispus la accidentări.

 8. Creează un corp în formă, îmbunătățește performanțele altor sporturi și previne accidentările. În aceeași manieră, cele mai multe dintre exercițiile convenționale tind să lucreze cu aceiași mușchi. Asta face ca mușchii nmai slabi să rămână sau să devină și mai slabi, iar cei puternici să devină și mai puternici. Rezultatul este dezechilibrul muscular – cauza principală a accidentărilor și a durerilor cronice de spate. Cu Pilates îți lucrezi întregul corp, până și gleznele sau tălpile. Nicio grupă de mușchi nu este sub-antrenată sau supra-antrenată. Întreaga musculatură este îmbunătățită și echilibrată, ajutându-te să te bucuri de activitățile zilnice sau de practicarea unor sporturi cu ușurință și cu mai bune performanțe.

 9. Înveți cum să te miști eficient. Exercițiile Pilates antrenează diferite grupe de mușchi în același timp, prin mișcări line și continui. Prin dezvoltarea tehnicilor potrivite, îți poți re-antrena corpul astfel încât să te miști în ptternuri mult mai sigure și eficiente.

 10. Este ușor! Cele mai multe dintre exerciții sunt executate din poziții rabatabile sau din șezut, și cele mai multe nu pun presiune pe alte părți ale corpului. Practicarea Pilates este atât de sigură, că este folosit în centre de recuperare fizică pentru a reabilita persoane ce au suferit accidentări.

 11. Dar este și provocator! Pilates este de asemenea și un sistem extrem de flexibil. Prin modificări aduse exercițiilor, se pot atinge diferite nivele de dificultate, de la începători până la avansați. Alege-ți exercițiile care ți se potrivesc cel mai bine, și crește-le intensitatea pe parcurs ce condiția ta fizică se îmbunătățește.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design