10 secrete simple pentru a medita mai usor

articol adaptat dupa Ramesh Bjonnes – “Sacred Body, Sacred Spirit”

meditation7

1. Corp racorit, minte “la rece”

Inainte de meditatie, curatati-va corpul cu o baie relaxanta si gura cu clatiri repetate. Daca veti medita imediat dupa baie, corpul si mintea se vor simti proaspete si treze. In timpul zilei sau seara, puteti incerca o baie yoghica, prin clatirea bratelor, a fetei, a zonei ombilicale, a gatului si a picioarelor cu apa rece. Curatati, de asemenea nasul si gura tot cu apa rece.

2. Spatiu sacru, minte tacuta

Asezati-va pe o perna sau o patura de meditatie din lana sau din alt material neconductor. Folositi o patura doar pentru acest scop, pentru meditatia dumneavoastra personala. Este bine sa aveti o patura din lana, pentru ca lana este un material izolator fata de curentii electrici din pamant. Creati-va acasa un spatiu sacru, un loc in care sa va desfasurati practicile spirituale si pe care sa-l folositi numai atunci cand meditati sau studiati carti spirituale. Nu meditati in pat, pentru ca va induce usor o stare de somnolenta. Pastrati o camera, sau un loc dintr-o camera numai pentru meditatie si nu mai faceti acolo alte activitati. Nu este nevoie de un spatiu mare, un coltisor al camerei este de ajuns. Prin practica zilnica a meditatiei in acel loc se va crea gradual o vibratie spirituala puternica, astfel ca doar asezandu-va veti beneficia de un nivel energetic ridicat.

3. Coloana dreapta, minte concentrata

Desi meditatia este relaxanta, nu este totusi acelasi lucru cu relaxarea, asa ca e bine sa pastrati simturile alerte printr-o pozitie cu coloana vertebrala dreapta.  Atunci cand avem coloana dreapta, energia spirituala kundalini se deplaseza mai usor. Printr-o postura dreapta cu capul ridicat, avem mintea alerta si treaza. Daca lasati spatele sa se relaxeze si permiteti coloanei sa se curbeze cat de putin, mintea se va molesi si va porni sa rataceasca printre ganduri.

4. Respiratie usoara, suflet profund

Respirati usor si adanc. Scrierile yoghice si tantrice sustin ca daca ne controlam respiratia putem controla si prana (energia vitala a corpului), iar controlul pranei este cheia controlului mintii. Nu va incordati si nu va tineti respiratia, ci permiteti respiratiei sa devina mai usoara si mai profunda. Aceasta practica va induce o stare de calm, concentrare si fericire interioara.

5. Carti sacre, spirit sacru

Mentineti cursul energiei spirituale daca cititi carti spirituale in fiecare zi.

6. Ochii deschisi, minte concentrata

Repetati mantrele sau cantati kiirtan cat mai mult posibil de-a lungul unei zile. Repetarea mantrei cu ochii deschisi

7. Dansul cu mantra, cursul energiei

Dansati kiirtan si cantati mantrele cu voce tare in fiecare zi. Dansul kiirtan inainte de meditatie stimuleaza toate organele senzitive si motorii cu valul energiei mantrelor. Lasati-va purtati de acest val!

meditation8. Spatiu singuratic, minte linistita

Practicati meditatia in spatii singuratice si linistite cat mai des posibil: in padure la munte sau pe malul marii.

9. Prieteni spirituali, energie spirituala

Bucurati-va de satsang (compania spirituala a prietenilor) cat mai mult timp; daca stati in preajma unor persoane spirituale care-si impartasesc experientele si povestile mintea isi pastreaza un cadru spiritual.

pozitia-triunghiului- yoga10. Hatha Yoga pentru minte si spirit

Practicati asane zilnic. Posturile de yoga practicate in fiecare zi sunt esentiale in mentinerea sanatatii glandelor si echilibrarea secretiilor hormonale. Asanele executate usor alaturi de respratia calma si retinuta in anumite intervale, favorizeaza practica meditatiei. (Exercitiile de yoga practicate rapid nu sunt propice pentru meditatie). Flexarea graduala a corpului in timpul asanelor ajuta la o pozitie nemiscata in meditatie pentru perioada mai lungi.


 

Puteti invata asanele de baza la cursul de yoga tinut de Didi in fiecare joi, de la ora 19,00.

Daca doriti Initiere in Meditatie, va asteptam miercuri 5 octombrie la seminarul gratuit de la Centrul Morningstar.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design