Experiențe frumoase și prietenii noi la atelierul de gătit mâncare pură
Joi 17 iunie, pe seară, am găzduit la Centrul Morningstar un atelier despre mâncarea pură – Cum să gătești sattvic mâncare pentru trup și suflet – un workshop care propune dobândirea unor cunoștințe de bază despre cum să gătești mâncarea potrivită pentru o stare echilibrată de sănătate și o minte sănătoasă și limpede.
Deși seara a debutat cu căteva emoții – ne temeam că vremea se va schimba și vom fi nevoiți să cinăm înăuntru – norii s-au împrăștiat și noi am putut începe seara la un ceai în grădină, urmat de atelier.
Didi a fost cea care ne-a vorbit despre diferitele forțe fundamentale care guvernează întreaga existență și despre cum le regăsim pe fiecare și în mâncărurile pe care le gătim. Didi este președinta asociației AMURTEL, care coordonează activitățile Centrului Morningstar, și vegetariană de peste 10 ani.
Astfel, avem o forță benefică, luminoasă – forța sattva, care se regăsește în mâncarea ce se hrănește cu energie solară (legumele, fructele, semințele). În general, natura întreagă este considerată sattvică, așadar a mânca pur înseamnă în primul rând a te hrăni din natură, dar fără a-i dăuna acesteia sau habitatelor create de ea (de unde si alimentația ne-carnivoră). Avem o forță descompunătoare, care în alimente se regăsește în carne, droguri sau ciuperci. Și avem o forță stimulatoare – a schimbărilor și acțiunii. Aici se încadrează alimente precum ciocolata, gingko biloba, mâncărurile picante, cafeaua sau ceaiul negru. Evident, o alimentație trebuie să fie echilibrată și să conțină, în funcție de cerințele momentului, câte puțin din fiecare, dar cea mai benefică și pură alimentație este considerată cea sattvică.
Teoria a fost apoi pusă în practică de Didi, care ne-a pregătit diferite feluri de mâncare:
• Salată de paste cu sos de ghimbir si tahini
• Salata de roșii bio cu busuoic și măsline, cu ulei de măsline si oțet balsamic
• Triunghiuri cu kale și brânză tofu
• Parfait cremos cu dulceață de vișine bio și iaurt
Nici noi nu ne-am putut abține, așa că în curând am ajuns să participăm cu toții la curățarea legumelor, la tăiere și porționare. Discuțiile s-au strâns tot mai mult în jurul mesei de gătit, și astfel s-a dat tonul la voie bună și schimbul de sfaturi sau experiențe gastronomice a fost de mare preț. Am experimentat pe rând care este cea mai eficientă modalitate de a prăji susan la wok (fără să împrăștii jumătate din el pe podea), cum trebuie să arate legumele rumenite sau cum trebuie să miroasă susanul după pisarea în mojar.
VIP-ul serii a fost leguma kale, o prezență tot mai populară în gastronomia noastră. Bogată în fier (conține mai mult fier decât carnea), în vitamina A, C, D, K, calciu, beta-caroten și antioxidanți (atât de importanți pentru prevenirea cancerului), kale este considerată de către vegetarieni noua carne. S-a descoperit că aceasta conține niște rășini deosebite care micșorează nivelul de colesterol și minimalizează absorbția de grăsimi, avînd astfel un rol important pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare. Alături de restul legumelor folosite pentru prepararea mâncărurilor de aseară, kale provine de la ferma Asociației de Ajutor AMURTEL, și anume grădina socială de la Poieni, județul Buzău. Grădina crează oportunități de inserție profesională pentru tinerii din programul de integrare al AMURTEL, oferindu-le astfel locuri de muncă tinerilor din medii defavorizate, dar și producând legume bio, naturale, fără îngrășământ. Frunzele de Kale au devenit în scurt timp triunghiuri delicioase cu tofu, pe care le-am mâncat împreună cu restul meniului, afară, la lumina lumânărelelor, în sunet de greieri și sub geana răcoroasă a lunii.
Dinspre parc veneau mereu valuri răcoroase de aer înmiresmat și ne-am minunat cu toții de liniștea și calmul acestei seri minunate, în care am legat prietenii, am învățat lucruri simple și folositoare și ne-am bucurat împreună de frumusețea lucrurilor simple, pure.
Vă puteți bucura de kale, swiss chard sau alte legume bio, crescute sănătos, devenind parteneri cu Ferma Socială AMURTEL Poieni. În fiecare miercuri vă poate fi livrat un coș de legume bio cu legume specifice anotimpului – pentru mai multe detalii trimiteți un email la didi@amurtel.ro sau pe https://www.facebook.com/amurtel.poieni.