Plăcerea stării de sănătate

tridosha1Echilibru, sănătate și bunăstare

 

de Mara Sudiipa Grandinetti

Cuvântul Ayurveda, tradus mot-a-mot, semnifică știința vieții (Ayus însemnând viață, ciclul zilnic al existenței, care există datorită corpului, minții și sufletului, iar Veda înseamnând cunoașterea tuturor celor ce există).

Știința Ayurveda se preocupă cu îmbunătățirea calității și longevității vieții și se îngrijește de starea de sănătate încurajând o stare profilactică, de prevenire a bolilor.

Pentru a face asta, se folosește de anumite unelte pentru diagnostic și tratament, complet naturale și non invazive.  Cele mai uzuale unelte ayurvedice sunt metoda ascultării pulsului, practicarea dietelor, exercițiile fizice și terapiile bazate pe suplimente alimentare. Ținând seama de câteva precauții simple putem preveni și controla multe dintre boli sau dereglări ale stării de sănătate.

Precum toate celelalte lucruri care se manifestă în univers, și omul este compus din anumite elemente (pământ, apă, foc, aer și eter). Aceste elemente, în sistemul medical ayurvedic, sunt văzute și înțelese sub forma cunoscută ca Tri-Dosha:

  • Vata – eter și aer
  • Pitta – foc și apă
  • Kapha – pământ și apă


În funcție de combinația dintre aceste componente de bază ce alcătuiesc fiecare individ, putem determina natura și tipologia unui om (Prakriti).

În Ayurveda, bolile și tulburările de sănătate sunt considerate a fi o consecință a dezechilibrului dintre aceste componente fundamentale Dosha, alterând astfel natura de bază a individului.

homeopatieConsultația ayurvedică

O mare parte din practica Ayurveda presupune aflarea istoricului de sănătate și crearea unui profil individual al pacientului, așadar consultația presupune o anamneză a stării acestuia de sănătate și o discuție amplă despre predispozițiile pacientului. Apelând la diagnosticul pulsului și punând o serie de întrebări despre stilul de viață al pacientului, terapeutul Ayurveda poate determina situația, combinația și ponderea celor trei Dosha pentru pacientul pe care îl consultă. În urma acestei consultații foarte personalizate, îi poate sugera astfel pacientului terapiile cele mai potrivite constituției sale, rebalansându-se și evitând astfel apariția bolilor.

Ayurveda este o practică medicală non-invazivă, delicată, orientată către individ, aplicată cu succes de mii de ani, complet naturală și accesibilă tuturor.

Toate drepturile rezervate. Politica de securitate a datelor
Realizat de Twisted Design